Ордери на арешт Шойгу і Герасимова. У чому звинувачують військове керівництво Росії

Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт колишнього міністра оборони Росії Сергія Шойгу та глави Генерального штабу Валерія Герасимова через удари по цивільних об’єктах та мирних громадянах України.

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Про це повідомляє BBC Україна.

У повідомленні суду сказано, що позов проти Шойгу і Герасимова стосуються подій, що відбулися з жовтня 2022 року до щонайменше березня 2023-го.

Їх звинувачують у воєнних злочинах — атаках на цивільні об’єкти та заподіянні надмірної випадкової шкоди цивільним особам, а також у злочинах проти людяності.

"Є достатні підстави вважати, що вони несуть індивідуальну кримінальну відповідальність за вказані злочини", — йдеться в рішенні суду.

За висновком суддів, Герасимов і Шойгу, який з травня 2024 року обіймає посаду секретаря Ради безпеки РФ, несуть відповідальність за ракетні удари по енергетичній інфраструктурі щонайменше з 10 жовтня 2022 року до щонайменше 9 березня 2023 року.

"У цей період російські збройні сили завдали велику кількість ударів по багатьох електростанціях і підстанціях в Україні", — сказано в пресрелізі суду.

Досудова палата МКС вважає, що такі удари були спрямовані проти цивільного населення України, а у випадку з військовими цілями побічна шкода цивільному населенню "була явно надмірною" порівняно з очікуваним військовим ефектом.

Суд визнав, що "підозрювані навмисно спричинили сильні страждання, тяжкі тілесні ушкодження чи шкоду психічному і фізичному здоров’ю, і таким чином несуть кримінальну відповідальність за злочин проти людяності".

Також 25 червня Європейський суд з прав людини визнав Росію винною за позовом України про порушення Європейської конвенції з прав людини в анексованому Криму.

Поданий Україною позов розглядався з 2020 року. Справа стосувалася звинувачень Росії у систематичних переслідуваннях українців за їхню політичну позицію чи проукраїнську діяльність на території окупованого Криму з моменту його анексії у 2014 році або в Російській Федерації, наголошувалося на сайті ЄСПЛ.

Нагадаємо, 5 березня суд у Гаазі видав ордери на арешт двох командирів російських військ найвищого рівня — адмірала Віктора Соколова й генерала Сергія Кобилаша.

Рік тому, у березні 2023-го, МКС видав ордери на арешт президента РФ Володимира Путіна та уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової. Підставою стала депортація дітей з окупованих територій України в Російську Федерацію, заявили судді МКС.

Читайте також: Як росіяни вивозять українських дітей до РФ і змінюють їхню ідентичність, – дослідження

ракетний терор РФ воєнні злочини рф ордер на арешт мкс

Знак гривні
Знак гривні