Будуть і в ЗСУ: що собою являють європейські дрони-камікадзе Colibri та Larinae (ФОТО, ВІДЕО)

Дві європейські оборонні компанії-гіганта MBDA і KNDS розробляють дрони-камікадзе Larinae і Colibri. Про останній вже відомо, що він має бути поставлений і до ЗСУ.

Дрон Larinae. Джерело фото: Defence Express
Дрон Larinae. Джерело фото: Defence Express

Про це пише портал Defence Express.

Зазначається, що перед компаніями було поставлено завдання розробити аналог російського баражувального боєприпасу "Ланцет".

Colibri мав бути легким дроном-камікадзе вартістю до 20 тисяч євро для ураження живої сили, легкої бронетехніки і транспорту противника на малих дальностях.

Larinae планувався як повноцінний протитанковий засіб дальністю 50 кілометрів і вартістю до 200 тисяч євро. Для втілення цих розробок європейські виробники вирішили кооперуватися: у проєкт Nexter, який тепер офіційно позиціонується лише як частина конгломерату KNDS, увійшов Delair та EOS Technologie, а MBDA співпрацює із Novadem.

На виставці Eurosatory 2024 у Парижі представник KNDS заявив, що проєкт досяг "рекордного прогресу". Також було розкрито характеристики БПЛА.

Colibri буде перебувати у повітрі до 45 хвилин при дальності зв'язку до 25 км, мати можливість ураження цілей та польоту без супутникової навігації у будь-який час доби. Бойова частина вагою 2,3 кг із готовими уражаючими елементами матиме режим повітряного підриву.

Як повідомляв міністр оборони Франці Себастьяна Лекорню, Colibri, зокрема, виробляють для ЗСУ. Перші випробування апарата з бойовим навантаженням заплановано на кінець червня 2024 року.

Щодо Larinae, то у KNDS повідомили про те, що він здійснить свій перший політ з інертним зарядом лише на початку 2025 року. Це пов'язано з тим, що, крім самого БПЛА, розробники мають створити станцію управління, системи навігації та наведення. Larinae створюється на базі Veloce 330 від EOS Technologie, який розганяється до 400 км/год.

Згідно з офіційними характеристиками Larinae, його час у польоті 3 години (80-120 км), 3 кг бойової частини призначеної для ураження захищених об'єктів, дальність зв'язку до 80 км, можливості оптико-прицільної системи виявляти транспортний засіб на дальності до 15 км вдень та до 3 км у ночі.

ударні дрони західна зброя дрони опк європи

Знак гривні
Знак гривні