Втрата генеруючих потужностей в Україні еквівалентна споживанню чотирьох країн ЄС, — Укренерго

Унаслідок семи останніх атак РФ на об’єкти енергетики, Україна втратила близько 9 гігаватів генеруючих потужностей. Це еквівалентно обсягу енергоспоживання Нідерландів упродовж трьох місяців. Або сукупному споживанню Словаччини та країн Балтії.

© В'ячеслав Мавричев / Суспільне Харків
© В'ячеслав Мавричев / Суспільне Харків

Про це на форумі «Війна і енергетика. Як це впливає на бізнес» заявив голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький.

Він наголосив, що готуючись до цієї та наступної зими, Україна мусить невідкладно почати будівництво об’єктів розподіленої генерації.

За словами Кудрицького, розосередження невеликих електростанцій зробить українську енергосистему стійкішою до російських атак.

Голова правління НЕК «Укренерго» спрогнозував, що атаки на енергетику з боку росіян відбуватимуться і надалі.

«І ми повинні бути готовими, ми маємо відновити якомога більшу частину генерації до зими. Ми повинні просити додаткову ППО для захисту того, що ми відновлюємо. Але також ми мусимо розгортати нові генеруючі потужності, щоб переконатися, що, якщо росіяни знову здійснять ці атаки, вони не зможуть сконцентруватися на 10 чи 15 великих електростанціях, а матимуть справу з величезною кількістю малих.

І тут ми підходимо до питання децентралізації генерації. І робити це треба не після перемоги, не після війни, а просто зараз. Треба починати прямо зараз», – зазначив Володимир Кудрицький.

Водночас міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що по всій території України визначено локації, де можуть бути встановлені газові турбіни та газопоршневі установки, які дозволять забезпечити критичні потреби в електропостачанні у холодний період.

обстріли енергосистем укренерго енергетична безпека

Знак гривні
Знак гривні