Збройні напади у Дагестані РФ: що відомо про наслідки і які версії інциденту

У Росії внаслідок нападів у дагестанських Дербенті та Махачкалі на синагогу, церкву та пост поліції загинули близько 20 осіб, 15 із них – співробітники поліції.

Фото: Эхо Кавказа
Фото: Эхо Кавказа

Про це повідомляє "Эхо Кавказа" з посиланням на заяву глави республіки Сергія Мелікова.

Російський чиновник заявив, що серед загиблих – протоієрей, настоятель храму Покрови Пресвятої Богородиці у Дербенті Микола Котельников.

Активну фазу оголошеної напередодні контртерористичної операції в Махачкалі та Дербенті завершено, вбито шестеро нападників, повідомив глава Дагестану. Слідчий комітет порушив кримінальну справу про теракт.

За словами Мелікова, наразі в регіоні проводять оперативно-розшукові та слідчі заходи "до виявлення всіх учасників "сплячих осередків", які, безумовно, готувалися, зокрема й з-за кордону".

Як нагадує видання, увечері 23 червня в Дербенті невідомі обстріляли з автоматичної зброї синагогу і церкву. Після нападу в синагозі виникла пожежа. Водночас у Махачкалі невідомі напали на пост ДПС. Ще одна перестрілка сталася за кілька годин у селі Сергокала, яке розташоване неподалік від Дербента.

За інформацією російського пропагандистського державного агентства ТАСС, серед нападників були двоє синів глави Сергокалинського району Дагестану Магомеда Омарова – Осман і Аділь. Російській "Интерфакс" писав, що разом у нападі також брав участь племінник чиновника. Джерело агентства повідомило, що всіх трьох було вбито.

Магомед Омаров затриманий, його допитують співробітники ФСБ. Дагестанська преса стверджує, що він написав заяву про відставку, а російські "Известия" і РБК пишуть, посилаючись на свої джерела, що дагестанське відділення "Єдиної Росії" виключило Омарова з партії через "дії, що дискредитують партію, а з сайту "Єдиної Росії" зникла присвячена йому сторінка.

Інститут вивчення війни (ISW) пише, що за атаками в Махачкалі та Дербенті могли стояти учасники кавказького осередку афганської філії угруповання "Ісламська держава" (ІД) – "Вілаят Хорасан". Російський підрозділ медіагрупи "Аль-Азаїм", пов'язаної з ІД, розповсюдив заяву, в якій похвалив дії "братів з Кавказу" в Дагестані. При цьому "Аль-Азаїм" не взяв на себе відповідальність за напад, але за версією ISW, посилання на Кавказ може вказувати на причетність "Вілаят Кавказ" до нападу.

Як пише "Настоящее время", 19 червня, за кілька днів до нападів у Махачкалі та Дербенті, керівництво республіки, представники ФСБ і Національного антитерористичного комітету провели розширену нараду робочої групи апарату НАК по Дагестану, під час якої обговорювали питання "забезпечення антитерористичної захищеності об'єктів транспортного комплексу, готелів, інших місць масового перебування людей".

дагестан роcія дестабілізація теракти

Знак гривні
Знак гривні