Найдавніше відоме місце поховання у світі не було створено нашим видом, — дослідження

Палеонтологи з Південної Африки заявили, що знайшли найдавніше відоме місце поховання у світі, яке містить рештки маломозкового далекого родича людини, який раніше вважався нездатним до складної поведінки.

Палеонтолог Лу Бергер у печерній системі «Висхідна зірка» Південної Африки, де були знайдені останки Homo naledi. (Лука Сола/AFP)
Палеонтолог Лу Бергер у печерній системі «Висхідна зірка» Південної Африки, де були знайдені останки Homo naledi. (Лука Сола/AFP)

Про це повідомляє Science Alert.

Очолювані відомим палеоантропологом Лі Бергером дослідники заявили, що у 2023 році вони виявили кілька зразків Homo naledi — гомініда кам'яного віку, що лазив по деревах — похованих на глибині близько 30 метрів під землею в системі печер у межах "Колиски людства", об'єкта всесвітньої спадщини ЮНЕСКО поблизу Йоганнесбурга.

"Це найдавніше поховання з усіх зафіксованих поховань гомінідів, яке датується щонайменше на 100 000 років раніше, ніж поховання Homo sapiens", — пишуть вчені в серії препринтів, опублікованих в журналі eLife.

Ці знахідки кидають виклик сучасному розумінню еволюції людини, оскільки зазвичай вважається, що розвиток більшого мозку дозволив виконувати складні, "осмислені" дії, такі як поховання померлих.

Homo naledi — примітивний вид на перехресті між мавпами і сучасною людиною мав мозок розміром з апельсин і зріст близько 1,5 метрів. Він названий на честь печерної системи "Висхідна зірка", де в 2013 році були знайдені перші кістки. Поховання овальної форми в центрі нових досліджень також були знайдені там під час розкопок, розпочатих у 2018 році.

Ями, які, на думку дослідників, були навмисно вириті, а потім засипані, щоб приховати тіла, містять щонайменше п'ять осіб.

"Ці знахідки показують, що практика поховання не обмежувалася H. sapiens або іншими гомінідами з великим розміром мозку", — кажуть дослідники.

Вони додали, що місце поховання — не єдина ознака того, що Homo naledi були здатні до складної емоційної та когнітивної поведінки.

Хоча відкриття потребують подальшого аналізу, вони «змінюють наше розуміння еволюції людини», пишуть дослідники.

"Поховання, сенсоутворення, навіть "мистецтво" може мати набагато складнішу, динамічнішу, нелюдську історію, ніж ми вважали раніше", — сказав Агустін Фуентес, професор антропології з Прінстонського університету, який є співавтором дослідження.

Керол Уорд, антрополог з Університету Міссурі, яка не брала участі в дослідженні, сказала, що "ці висновки, якщо вони підтвердяться, матимуть велике потенційне значення".

антропологія палеонтологія поховання дослідження

Знак гривні
Знак гривні