Український виробник бронетехніки розробляє нову версію БТР "Отаман" (ФОТО, ВІДЕО)

Український виробник бронетехніки НВО «Практика» розробляє глибоку модифікацію колісного бронетранспортера «Отаман».

Бронетранспортер «Отаман», травень 2024 року. Фото: «Мілітарний»
Бронетранспортер «Отаман», травень 2024 року. Фото: «Мілітарний»

Про це повідомили представники компанії в інтерв'ю порталу «Мілітарний».

«Ми цей проєкт досить активно розробляли у 2018—2019 роках, однак через різні причини він був призупинений. Проте ми його відновили та просто зараз повним ходом розробляємо “Отаман”, можна сказати, в оновленій версії», — розповів представник «Практики» Сергій Вілков.

Майбутній «Отаман» має врахувати досвід та помилки, яких припустилися під час розробки старої версії, а також нові вимоги, поставлені представниками державних структур.

Нова машина матиме змінений силует корпусу, що пов’язано з перекомпонуванням внутрішніх вузлів. Моторно-трансмісійне відділення, що у старій машині розміщене праворуч від водія, повністю займе всю передню частину внутрішнього об’єму. Місце механіка-водія буде винесено за це відділення, що має значно підвищити ергономіку та безпеку екіпажу.

Як зазначив Вілков, таке компонування буде аналогічним німецькій колісній бойовій машині Boxer, внаслідок чого «Отаман» матиме схожий силует із нахиленою під гострим кутом верхньою лобовою деталлю.

Оновлений «Отаман» також отримає багатошарове V-подібне дно, якого не було на старій машині. Воно має забезпечити кращий протимінний захист для екіпажу та піхотинців у десантному відділенні.

За словами представника «Практики», машину в старому варіанті зробили без детально прописаного технічного завдання. «Зараз, коли нас попросили відновити проєкт “Отаман”, він не просто був перезапущений — тепер перед ним поставили досить детальне та серйозне технічне завдання. Його прописували з чітким розумінням того, якою має бути нова машина», — пояснив він.

НВО «Практика» пропрацьовує одразу дві версії машини з колісною формулою 6×6 та 8×8. Вони проєктуватимуться з максимальною уніфікацією, що передбачає використання єдиних для обох платформ двигуна та трансмісії.

українські розробки модифікація отаман бронетехніка

Знак гривні
Знак гривні