Росія вперше скинула на Україну надважку авіабомбу ФАБ-3000, — Bild

Російські війська вперше атакували Україну надважкою бомбою ФАБ-3000. На Липці Харківської області скинули тритонну М-54 з комплектом УМПК.

Про це повідомляє експерт BILD з аналізу відкритих даних Юліан Рьопке.

"Сьогодні Росія скинула на Україну першу ФАБ-3000 М-54 УМПК, вразивши будівлю "Нової Пошти" у прифронтовому селищі Липці Харківської області. Важка бомба масою 3 тонни (бойова частина 1,2 тонни) впала за 15 метрів від будівлі, але все одно завдала їй серйозної шкоди", — пише Рьопке.

Раніше він писав про масове застосування в Україні найважчої на той момент плануючої фугасної авіабомби ФАБ-1500-М54.

Скріншот з відео
Скріншот з відео

Російський телеграм-канал Fighterbomber, який опублікував відео з ФАБ-3000, пише, що це "перше бойове застосування в історії людства бомби такого калібру з УМПК".

За його даними, "радіус суцільного ураження у ФАБ-3000 230 метрів, а осколки зберігають свою забійну силу на дальності 1240 метрів".

Повітряні сили ЗСУ поки не підтвердили застосування бомби ФАБ-3000 військами РФ на Харківщині.

"Остаточно можна буде про це говорити лише тоді, коли офіційно вдасться виявити уламки і хоча б ознайомитися з місцем. По відео сказати складно, тому необхідно трохи зачекати, коли вдасться дослідити це місце і вже з упевненістю повідомити, який саме це був тип боєприпасу», — сказав речник командування Повітряних сил ЗСУ Ілля Євлаш.

За словами Євлаша, найчастіше армія РФ застосовує ФАБ-250 і ФАБ-500, переробляючи їх під уніфікований новий боєприпас.

"ФАБ-3000 є досить рідкісним випадком, і ймовірно, якщо експертиза це підтвердить, це стане одним із перших випадків, коли росіяни застосували таку потужну авіаційну бомбу", — додав речник.

авіація рф харківщина бомби

Знак гривні
Знак гривні