Як притягнути путінських пропагандистів до відповідальності за злочини в Україні

Експертка аналітичного центру Atlantic Council Крістіна Гук та адвокатка у справах про воєнні злочини Анна Вишнякова проаналізували у матеріалі перспективи притягнення путінських пропагандистів до відповідальності за злочини в Україні. Texty.org.ua публікують переклад аналітики.

Російські пропагандисти Маргарита Симоньян і Дмитро Кисельов. Джерело фото: evreimir.com
Російські пропагандисти Маргарита Симоньян і Дмитро Кисельов. Джерело фото: evreimir.com

На світанку в травні 2020 року рейд французької поліції в сонному селі поблизу Парижа завершив 26-річне полювання на одного з найвідоміших злочинців геноциду в Руанді. До жовтня 2022 року 89-річний Фелісьєн Кабуга постав перед судом у Гаазі за злочини без терміну давності: геноцид, пряме та публічне підбурювання до геноциду та змова з метою вчинення геноциду, серед інших порушень прав людини. Прокурори виділили його роль як засновника сумнозвісної руандійської радіостанції, назвавши це дегуманізуюче ЗМІ ключовою причиною геноциду.

На початку червня нові події в Гаазі послужили нагадуванням ключовим російським пропагандистам, включаючи одного з колишніх президентів Росії, що одного дня їм можуть висунути подібні звинувачення. Згідно зі статтею 15 Римського статуту, коаліція неурядових організацій спільно подала офіційне повідомлення до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС) з проханням провести розслідування щодо шести російських громадян, причетних до державної пропаганди. Примітно, що до цієї коаліції увійшли міжнародні та українські групи, а також одна російська громадська організація.

Повідомлення закликало Міжнародний кримінальний суд розпочати розслідування щодо росіян за злочинні висловлювання ненависті. Серед обвинувачених:

У поданні до МКС також фігурує ім'я Олексія Громова, першого заступника глави Адміністрації президента Росії, та вказано на його роль у наданні дозволів або неспроможності запобігти понад 300 прикладам злочинних підбурювань до насильства в період з 24 лютого 2022 року по 24 лютого 2024 року.

Російсько-українська війна ілюструє небезпеку ігнорування загроз з боку впливових ЗМІ РФ

Ця ініціатива, мабуть, давно назріла. Оскільки повномасштабне вторгнення Росії в Україну почалося понад два роки тому, російську державу та державних діячів звинувачують у вчиненні щоденної літанії жахливих звірств проти українців. У такому контексті спокусливо не помітити риторику, що стоїть за цими діями, але російсько-українська війна ілюструє небезпеку ігнорування загроз з боку впливових російських ЗМІ. Багато російських ЗМІ протягом багатьох років відкрито розповсюджували елімінаційну риторику проти українців, готуючи основу для найбільшого військового нападу в Європі з часів Другої світової війни. Їх триваючі погрози існуванню України та інших західних країн становлять пряму загрозу міжнародній безпеці.

Читайте також: Як працюють російські пропагандистські медіа на ТОТ України і хто за ними наглядає, — дослідження

З 2022 року стає дедалі очевиднішим, що надзвичайно складна пропагандистська машина Росії вимагає нових правових і політичних заходів. Продовжують з’являтися нові небезпечні та дифузні платформи для російського наративу підбурювання та іншої дезінформації. На додаток до традиційної пропаганди, з якою більшість знайома, російські діячі зараз поширюють публічне підбурювання та більш витончену дезінформацію через соціальні мережі, ботоферми, відеоігри, фільми та маніпульований контент (включно з дипфейками). Міжнародне право ще не охоплює кожну з цих категорій, оскільки старіші правові рамки зосереджуються на історичному розумінні пропаганди в застарілих медіаформатах.

Ці реалії створюють серйозні проблеми для тих, хто прагне захистити групи жертв від жорстоких злочинів. Міжнародне право, включаючи Конвенцію ООН про геноцид, забороняє будь-які засоби поширення прямого та публічного підбурювання. Утім, складні російські мережі пропагандистських платформ ускладнюють дотримання цих положень. У міру зростання цих викликів російські методи формування підсвідомої дегуманізації продовжують розвиватися. Таке сприяння каскадній радикалізації в російському суспільстві може виявитися навіть більш впливовим, ніж одноразові заклики до насильства, адже його важче відстежити та переслідувати.

Деякі спроби Росії випередити суд очевидні. Навіть російська влада була змушена відреагувати на заклик російського журналіста Антона Красовського топити українських дітей у річці (за ці коментарі його відсторонили у RT, хоча пізніше слідчий комітет заявив, що він не скоював злочину). Після цих подій деякі російські пропагандисти стали помітно обережнішими, маскуючи свою риторику алюзіями та метафорами. Проте навіть ця «прихована риторика» часто відповідає вимогам законодавства щодо підбурювання та іншої злочинної пропаганди.

Тяжкість передбачуваних російських звірств проти українців змушує міжнародну спільноту терміново перервати ескалацію Москви через пряме насильство та пов’язану з цим підбурювальну пропаганду знищення України та українців. Через декілька днів після публікації сповненої ненормативної лексики відповіді на повідомлення неурядової організації до МКС, Дмитро Медведєв опублікував відео, на якому вся Україна «належить» Росії. Це повне стирання України з карти світу стало першим випадком, коли високопосадовець Кремля відкрито заявив про захоплення цілої України як проголошену мету, демонструючи зв’язок між словами та прогнозованими діями.

Для того, щоб російські пропагандисти зіткнулися з кримінальними наслідками своєї поведінки, без міжнародних ордерів на арешт не обійтися

Зараз міжнародна спільнота переживає критичний момент. Вона також має унікальний шанс створити законодавчу базу та механізм забезпечення виконання закону, які можна реалізувати шляхом міжнародної співпраці. Починаючи з власного законодавства, правова система України вимагає внесення змін, щоб систематизувати заочне переслідування за підбурювання до геноциду. Міжнародні партнери повинні підтримати ці зусилля, збільшивши ресурси правоохоронних органів для моніторингу потоку закликів до насильства, що надходять із російських ЗМІ та з більш тіньових пропагандистських платформ, підтримуваних Кремлем.

Для того, щоб російські пропагандисти зіткнулися з кримінальними наслідками своєї поведінки, без міжнародних ордерів на арешт не обійтися. Зміцнення політичної волі для притягнення до відповідальності та відкриття кримінальних проваджень мають бути двома основними напрямками. Щоб забезпечити підзвітність, Україна та її партнери тепер мають спланувати реалістичні механізми примусового виконання, які б виконували судові вироки та відмовляли у безпечних гаванях невидачі.

Слова та дії кремлівських пропагандистів об’єдналися, щоб розпалити неймовірні звірства в Україні. Щоб захистити українців та інших жертв, а також запобігти подальшим збройним конфліктам, які підживлюються пропагандою, міжнародне співтовариство має розірвати коло реальної чи уявної безкарності Росії.

Про авторок:

Крістіна Гук є доценткою кафедри управління конфліктами в Університеті Кеннесо та старша наукова співробітниця Євразійського центру Атлантичної ради. Анна Вишнякова – адвокатка у справах про воєнні злочини, голова юридичної НУО «ЛінгваЛекса», авторка книжки «Підбурювання до геноциду: як притягнути пропагандистів до відповідальності».

Переклад: Павло Космачевський

відповідальні за злочини геноцид мкс російська пропаганда

Знак гривні
Знак гривні