Як забруднене повітря впливає на виживання дітей віком до п'яти років, — глобальне дослідження

Майже 2 000 дітей віком до п'яти років щодня помирають від забруднення повітря, яке випередило погані санітарні умови та нестачу чистої води і стало другим за величиною фактором ризику для здоров'я дітей молодшого віку в усьому світі.

© 3DNews
© 3DNews

Про це свідчить глобальне дослідження Інституту впливу на здоров'я (HEI), повідомляє The Guardian.

Згідно з дослідженням, у 2021 році понад 8 мільйонів смертей дітей і дорослих були спричинені забрудненням повітря.

Брудне повітря зараз є другою найбільшою причиною смерті у світі, випереджаючи тютюнопаління і поступаючись лише високому кров'яному тиску як фактор ризику смерті серед населення загалом. Серед дітей віком до п'яти років забруднення повітря поступається лише недоїданню як фактору ризику смертності.

Цьогорічний звіт HEI "Стан глобального повітря" також показує, що діти в бідних країнах страждають від одних з найгірших наслідків: рівень смертності, пов'язаний із забрудненням повітря серед дітей віком до п'яти років, у 100 разів вищий у більшості країн Африки, ніж у країнах з високим рівнем доходу.

Крихітні частинки під назвою PM2.5 є причиною понад 90% смертей у світі від забруднення повітря, йдеться у звіті. Частинки PM2.5 можуть потрапляти в кров і вражати органи по всьому тілу. Встановлено, що вони пов'язані не лише з хворобами легенів, а й з хворобами серця, інсультом, діабетом, деменцією та викиднями.

Наслідки кліматичної кризи також погіршують якість повітря, застерігають дослідники. У звіті зазначається, що "посухи стають все більш суворими і тривалими, а землі все більш сухими, лісові пожежі спустошують ліси, а пилові бурі впливають на величезні рівнини, наповнюючи повітря частинками, які довго затримуються в ньому".

Читайте також: Величезні пасовища Землі деградують. Чим це загрожує людству

Вищі температури влітку також можуть погіршити вплив забруднювачів повітря, таких як оксиди азоту, які при підвищеній температурі легше перетворюються на озон, що спричинює подразнення при вдиханні. Довготривалий вплив озону спричинив майже півмільйона смертей у 2021 році, йдеться у звіті.

Боротьба із забрудненням повітря також може мати позитивний вплив на клімат. Близько півмільйона смертей дітей у 2021 році були пов'язані з брудним повітрям у приміщеннях, переважно внаслідок приготування їжі на брудному паливі, включаючи біомасу, деревне вугілля, парафін і вугілля. Перехід на чистіші види палива, такі як сонячні плити, може значно скоротити викиди PM2,5, а також викиди вуглекислого газу.

зміна клімату забруднення дослідження повітря

Знак гривні
Знак гривні