Сировина для ракет донині масово їде в Росію: які фірми її постачають, — розслідування

Попри повномасштабну збройну агресію РФ, країна продовжує отримувати необхідну сировину для виробництва ракет. Понад те, австрійська компанія, що лише за час великої війни завезла в Росію сировини на $5,5 млн, належить громадянам України.

Про це йдеться у розслідуванні Trap Aggressor.

Зазначається, що всі російські бойові тактичні ракети містять деталі з титану. Зокрема, частка титанових деталей «Х-31» становить 30%, «Калібр» та «Кинджал» містять 50-60% титану, а ракети  «Х-101» – взагалі близько 70% компонентів титанової продукції.

Втім, попри масове виробництво титану з руди, а зброї з цього титану, російський військово-промисловий комплекс (ВПК) залежний від  імпортної сировини. Титанові руди та концентрати ввозять до країни-агресорки переважно з дружніх до Росії країн. Але одним з основних постачальників цінної сировини виявилась австрійська компанія Osttor, йдеться у розслідуванні.

Розслідувачі з'ясували, що фірма заснована у 2013 році австрійцями, але вже у 2016 році бенефіціаром компанії став громадянин України, 37-річний Юрій Перцев, який придбав 100% акцій за €35 тис. Директоркою фірми призначили його дружину Марію Перцеву.

Юрій Перцев обвинувачений в кримінальному провадженні як колишній заступник голови правління ПАТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» Руслана Журила. За версією слідства, упродовж грудня 2014 року-липня 2016 року, Журило та Перцев із метою отримання неправомірної вигоди продавали титановмісні руди за заниженими цінами через компанії-посередники. Збитки державі від такої діяльності оцінюють у $13 млн. Судовий розгляд триває до сьогодні. 

Osttor також є засновником двох інших австрійських компаній:

За даними митних баз, до та після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну компанія Osttor здійснювала постачання титановмісних руд російським підприємствам ВПК для виготовлення озброєння та військової техніки РФ.

Інфографіка: Trap Aggressor
Інфографіка: Trap Aggressor

Trap Aggressor зазанчає, що вже після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну найбільше титанової руди австрійська компанія Osttor поставила російській компанії ООО «АСР», яка забезпечує титаном російський ВПК. ООО «АСР» – агент з оптової торгівлі паливом, рудами, металами та хімічними речовинами. Входить в структуру власності ПАО «Корпорация ВСМПО-Ависма», яке входить до складу державної корпорації «Ростех». Це єдина у світі титанова компанія, що здійснює повний цикл виробництва: від переробки сировини до випуску кінцевої продукції. 

Контрольним пакетом акцій ПАО «Корпорация Всмпо-Ависма» спільно з партнерами володіє Михайло Шелков – російський мільярдер, колишній глава інвестиційного підрозділу державної корпорації «Ростех». Саме ПАО «Корпорация ВСМПО-Ависма» – найбільший постачальник титану для потреб ВПК Росії.

Також руду від австрійської компанії отримує російське ООО «ЭСАБ» – постачальник матеріалів, обладнання, запчастин та інструментів для зварювання. Засновники підприємства – кіпрська АТ «Exelvia Cyprus Limited» та нідерландська АТ «Exelvia International Holdings B.V.» . Остання також виступає засновником української компанії ТОВ «ЕСАБ Україна» – виробник і постачальник обладнання та матеріалів для зварювання і різання.

Основний постачальник титановмісної сировини – компанія з ОАЕ

За даними Trap Aggressor, починаючи із червня 2022 року до квітня 2023 року ільменітований концентрат виробництва компанії Hunan Minmetals Antimony аnd Titanium Limited почала експортувати до РФ компанія Dijkstra Logistics Fze (ОАЕ). Загалом, ця фірма ввезла до Росії у вказаний період ільменітованого концентрату на загальну суму $65 781 680. До цього вказана компанія не здійснювала жодних експортних операцій у РФ.

Керівниця компанії Dijkstra Logistics Fze – Dinara Mukatayeva. Кінцевий бенефіціарний власник – Vasily Startsev (Василь Старцев). Компанія постачає ільменітований концентрат безпосередньо на підприємство «Крымский Титан».

Знак гривні
Знак гривні