Зеленський підписав закон про електронні книжкові сертифікати. Чому це важливо

Президент Володимир Зеленський підписав закон про електронні книжкові сертифікати. Їх мають почати надавати громадянам з 1 липня 2024 року, отримати сертифікат можна буде в застосунку "Дія".

Фото: ye.ua
Фото: ye.ua

Про це повідомив народний депутат, член Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Володимир В'ятрович.

Він повідомив, що підписання закону дозволить запустити одну зі знакових книжкових програм, ухвалених парламентом ще два роки тому. Це важливий крок для зміцнення української ідентичності, розвитку культури читання і підтримки нашої книжкової галузі, наголосив В'ятрович.

"Якщо уряд без зволікань ухвалить необхідні підзаконні акти, кожен, кому в 2024 році виповнюється 18 років, отримає електронний сертифікат на придбання книжок на суму 908 гривень, і так буде надалі щороку.

Дуже важливо, щоб урядовий порядок надання сертифікатів чітко забезпечив виконання вимоги закону – придбати за ці гроші можна лише книжки, легально видані в Україні українською мовою. Розбазарювати державні гроші на різний контрафакт чи російську макулатуру, як це масово було під час реалізації програми Е-підтримки, не лише неприйнятно, але й незаконно, тож уважно стежимо за тим, як підписаний закон буде втілено", – зауважив народний депутат.

Як розподілять бюджет для сертифікатів повнолітнім українцям, уточнила директорка Українського інституту книги Олександра Коваль:

"Залишилися формальності: Постанова КМУ, яка визначає порядок надання допомоги і внесення змін до порядку використання коштів УІК. І тоді 370 млн грн, виділені в бюджеті на цю програму, мають шанси з карток 18-річних щасливчиків, які отримають книжки українською мовою за власним вибором, поповнити рахунки українських видавців, які за ці кошти видадуть додатково 1,5 – 2 млн примірників. Нам усім на радість, а ворогам на погибель".

Субсидії книгарням відклали

Новий закон підтверджує й механізм компенсації книгарням видатків на оренду в сумі до 20% вартості проданих офлайн україномовних книжок, але, як повідомив В'ятрович, цей механізм вирішили відкласти.

"На жаль, уряд усупереч закону відклав надання цих субсидій «на після війни». Хоча і нинішній, і попередній закони про субсидії книгарням ухвалені саме в час великої війни і саме для того, щоб книгарні могли розвиватися і діяти по всій країні навіть в умовах, коли російські загарбники намагаються цілеспрямовано нищити нашу книжкову інфраструктуру", – зазначив він.

Народний депутат вважає, що видатки на субсидії книгарням будуть мізерними порівняно з їх значенням для національної безпеки й зміцнення української ідентичності.

"Тому дуже сподіваюся, що після підпису президента уряд перегляне своє незаконне рішення і втілить нарешті обидві програми – і книжкових сертифікатів, і підтримки книгарень", – підсумував В'ятрович.

книжковий ринок культура зеленський закон вятрович

Знак гривні
Знак гривні