На Криті знайшли загадкову лабіринтову споруду мінойської цивілізації (ФОТО)

На пагорбі на грецькому острові Крит було виявлено кам'яний архітектурний ансамбль у формі кільця, якому 4 000 років.

Фото: Міністерство культури Греції
Фото: Міністерство культури Греції

Про це пише The Science Alert.

Монументальну споруду бронзової доби площею 1 800 квадратних метрів було знайдено на вершині пагорба Папура під час земляних робіт у рамках великого проєкту з будівництва аеропорту.

Зараз це місце досліджують археологи, які вважають, що воно могло мати ритуальне або релігійне призначення.

Лабіринтова структура складається з восьми концентричних кам'яних кілець завтовшки 1,4 метра, деякі з них все ще стоять на висоті до 1,7 метра.

Архітектори новознайденої споруди належали до мінойської культури Криту, який відомий своїми святилищами на вершинах пагорбів і гір, які, як вважають, використовувалися у стародавніх ритуалах.

Але неясно, чи можна вважати круглу споруду на пагорбі Папура піковим святилищем — окрім того, що вона розташована на вершині пагорба, вона не схожа на жодну іншу мінойську споруду, знайдену на сьогодні.

У своєму повідомленні Міністерство культури Греції припускає, що "споруда могла періодично використовуватися для, можливо, ритуальних церемоній, пов'язаних зі споживанням їжі, вина і, можливо, жертвоприношень", зважаючи на велику кількість кісток тварин, знайдених у ній.

Основний період використання споруди, 2000-1700 рр. до н.е., припадає на середньомінойський період. У цей час населення острова різко зросло, особливо в Кноссі, Фесті та Малії. З цим бумом почалося будівництво знакових мінойських палаців Криту, щоб задовольнити зростаючі потреби суспільства.

Палаци будувалися в місцях, які використовувалися для громадських церемоній протягом тисячоліть. Приблизно в 1750-1700 роках до н.е. багато споруд було зруйновано, провідна теорія — через землетруси.

Після 1450 року до н.е. на острові стали домінувати мікенці з материкової Греції, і багато з пікових святилищ, які були поширені в мінойській культурі, вийшли з ужитку.

розкопки археологія історія греція

Знак гривні
Знак гривні