Без санкцій. Як династія російського конструктора літаків і дронів купує елітне житло та веде бізнес у Європі, — розслідування

Олег Демченко, російський розробник літаків та БПЛА, які прицільно знищують українські міста, продовжує володіти нерухомістю в Європі, записуючи її на своїх онуків. Водночас Європа дивним чином ігнорує діяльність управлінця російського ВПК-підприємства, адже ані сам Демченко, ані його родина досі не потрапили до санкційних списків ЄС чи Британії.

Онука російського розробника літаків та БПЛА Анастасія Демченко (справа) розкошує в Європі. Фото з інтернету
Онука російського розробника літаків та БПЛА Анастасія Демченко (справа) розкошує в Європі. Фото з інтернету

Про це йдеться у розслідуванні Trap Aggressor.

Хто такий Олег Демченко

Олег Демченко — генеральний конструктор російського Дослідно-конструкторського бюро ім. О. С. Яковлєва. Останнє входить до складу корпорації «Іркут», яка за розробками бюро і веде серійне виробництво навчально-бойових літаків Як-130, а також винищувачів Су-30. Бюро також розробило безпілотники «Ворон», «Кльост». До 2021 року Демченко був генеральним конструктором також в «Іркуті». Зараз же він спокійно працює і живе з дружиною в Росії, досі не перебуває під санкціями (крім українських), а його син та внуки купують майно та мають бізнеси в Європі.

Елітна нерухомість записана на онуків

Зокрема, Демченко придбав маєток з басейном на півдні Франції поблизу Ніцци за адресою Saint Jean Cap Ferrat, 12 avenue des Fleurs, йдеться у розсілдуванні.

Спочатку його французька нерухомість була записана на паризьку компанію SCI Olara (юридична особа, яка у Франції зазвичай використовується для інвестицій у нерухомість і комерційних підприємств), де власниками були зазначені сам Олег Демченко, його дружина Лариса Вайцеховская та двоє їхніх онуків Анастасія та Олег. 9 серпня 2023 року Демченко та його дружина переписали на них свої частки в компанії і, відповідно, віллу.

Розслідувачі встановили, що онука російського інженера Анастасія працює піарницею у лондонській команді італійської ювелірної та годинникової компанії Buccellati. Вона також стажувалася в елітному торговому центрі «Харродсі», працювала з британським журналом моди «Татлер», навчалася на британських курсах від Christie’s та детально ділилася тим, як жити вишукане життя на широку ногу в Лондоні.

Разом із чоловіком Матвієм Володимировичем Лівшіцом (Matvei Vladimirovich Livshite) жінка проживає в Лондоні за адресою 64 Queens Gate, SW75 JP. Згідно з виписками з британського реєстру нерухомості, квартира під номером 2 за цією адресою належить Анастасії. Вона придбала її у 2021 році за 1,5 млн фунтів (близько 2 млн дол.).

Анастасія Демченко також донедавна володіла брендом одягу Studio Celestra. Компанія має статус ліквідованої з листопада 2023 року. Хоча бренд був зареєстрований у Британії, у соцмережі Інстаграм систематично розміщували фото з одягом, презентованим у берлінському бутіку Tcha Concept. Анастасія з чоловіком Матвієм також з`являлися на подіях у цьому магазині.

Онук Демченка Олег також проживає в Лондоні за адресою 9-11 Manson Place, SW75 JP. Офіційно нерухомість йому не належить, але команда Trap Aggressor встановила, що це за квартира і хто її власник за документами.

За даними британських реєстрів, офіційним власником квартири у серпні 2022 став 24-річний ​​Спенсер Коутс Гонсалес (Spencer Coates Gonzalez), який раніше працював у компанії з управління нерухомістю в Лондоні, що належить його родичу Джейсону Террі Коутсу (Jason Terry Coates). Тож, ймовірно, він є лише номінальним власником лондонських апартаментів.

У тому ж будинку, що і Олег Демченко молодший, живе Ольга Янсен ван Вуурен. Вона разом з ним зазначена як акціонер в компанії 9-11 MANSON PLACE LIMITED, що спеціалізується на менеджменті нерухомості. Ця жінка – донька Володимира Пефтієва, одного з найбагатших людей Білорусі та екскерівника «Белтехекспорт» – компанії з конструювання зенітних ракетних комплексів, ремонту авіації, експорту та імпорту воєнної техніки та послуг.

Бізнес у Чехії

Крім онуків, бізнес у Європі має і син Олега Демченка — Віктор. З 1999 року він є власником чеської компанії Olvy International s.r.o. та вказав своєю особистою адресою у Карлових Варах — Karlovy Vary, Sadová 5/35. За цією адресою розташований елітний готель Kriváň.

За адресою фірми Демченка-сина зареєстровано ще багато різних компаній, у багатьох із яких керівниками чи власниками є також росіяни. За даними реєстрів, Olvy International s.r.o. займається ритейлом, але у лютому 2023 звідти було видалено право на купівлю та перепродаж товарів.

Європа санкції впк рф розслідування

Знак гривні
Знак гривні