Європейці без громадянства: як відсутність громадянства означає життя без прав, — EDJNet

Згідно з матеріалом іспанського видання CIVIO та Європейської мережі журналістики даних (EDJNet), щонайменше 381 000 людей в Європейському Союзі не мають офіційного громадянства, що позбавляє їх основних прав. Пропонуємо короткий виклад статті українською.

Забудьте про трудовий договір, медичні послуги та подорожі

Уявіть, що ви не можете підписати трудовий договір або отримати доступ до соціальних чи навіть медичних послуг. Забудьте про подорожі, вступ до університету чи одруження. Це реальність для тисяч людей, яких не визнають громадянами жодної держави. «Вони не мають жодних прав», – каже Ніна Мюррей, керівниця відділу політики та досліджень Європейської мережі безгромадянства (ENS), лондонської мережі громадських організацій.

Багато осіб без громадянства, пояснює Мюррей, походять із держав, які зникли. Інші не мають громадянства через прогалини в законах їхньої країни народження: вони можуть бути дітьми осіб без громадянства або людей, чиї країни не визнають дітей своїх громадян, народжених за кордоном. Деякі люди без громадянства через те, що країна їхнього проживання не визнає їхню країну походження як державу, як це відбувається в більшості країн Європейського Союзу для людей з Палестини чи Західної Сахари.

Хоча конвенція ООН 1954 року зобов'язує ідентифікацію та надання мінімальних прав особам без громадянства, УВКБ ООН почало вести підрахунки кількості осіб без громадянства лише через півстоліття, у 2004 році. Вона нарахувала близько 625,600 осіб без громадянства в лише 13 країнах ЄС. З них понад 602 700 проживали в Латвії та Естонії: вони були «негромадянами», переважно з колишнього Радянського Союзу.

Станом на середину 2023 в ЄС знаходиться понад 381 000 осіб, що не мають громадянства жодної країни. Найбільше так само у Латвії та Естонії - майже 255 700 з 381 000. В Швеції ця кількість зросла з 5,300 у 2005 році, першому році з доступними даними, до 40,400.

Як змінювалась кількість осіб без громадянства по країнах показано на графіці нижче. Графіка інтерактивна: оберіть країну на маленьких графіках під основним і клікніть на нього, щоб збільшити і роздивитись.

У 2013 році УВКБ ООН (Управління Верховного комісара ООН у справах біженців) запустило план дій для ліквідації безгромадянства до 2024 року. Однак, станом на середину 2023 року у ЄС залишається близько 381 000 апатридів. Водночас УВКБ ООН визнає, що через дані, надані урядами та недержавними організаціями, реальна цифра має бути навіть вищою. Саме люди, які не входять до офіційної статистики, невидимі люди, стикаються з найбільшими труднощами.

апатриди громадянство EDJNet єс

Знак гривні
Знак гривні