Як подвоїти втрати армії РФ? ЗСУ потрібні системи дистанційного мінування, — військові

Українській армії потрібні установки дистанційного мінування, щоб збільшити втрати окупантів під час штурмів позицій оборонців.

Про це повідомляє Defense Express.

Директор інформаційно-консалтингової агенції Сергій Згурець поспілкувався з українським військовим Андрієм "Сєвєром" Шишуком. Боєць сказав, що на фронті вкрай необхідні системи дистанційного мінування.

Зі слів військового виходить, що Сили оборони мають певні засоби для мінування на відстані, але йдеться про радше імпровізоване використання дронів у ролі мінних загороджувачів або ж спеціальні боєприпаси RAAM.

Однак ці засоби не дають необхідної щільності та глибини мінної постановки, якщо говорити саме про відповідне "проріджування" колон ворога при штурмах позицій ЗСУ. В той час як армія РФ може використовувати для дистанційної постановки мін не тільки спеціалізовані системи "Земледелие", а й також реактивні системи залпового вогню "Ураган" і "Торнадо".

Відтак у виданні вважають, що Україні потрібні такі ж установки. Проте на Заході установки дистанційного мінування не дуже розповсюджені, але є Польща зі своїм Baobab-K.

Польський мінний загороджувач Baobab-K. Фото: Defense Express
Польський мінний загороджувач Baobab-K. Фото: Defense Express

Розробка Baobab-K була завершена у лютому 2022 року силами Huta Stalowa Wola. Ця машина має шість пускових модулів на 20 стволів кожен, в один ствол поміщається 5 мін, так показник повної зарядки Baobab-K може складати до 600 мін, для зарядки яких треба 30 хвилин, для відстрілу – 22 хвилини.

Заявляється, що Baobab-K при повній зарядці може створити щільне мінне поле глибиною 30-90 метрів та шириною у 1800 метрів, постановка мін може відбуватись в автоматичному режимі, для обслуговування роботи машини потрібно лише два члени екіпажу. При цьому в набір бортової апаратури Baobab-K входять бортовий комп’ютер, термінал візуалізації з цифровою картою та систему GPS-навігації.

Утім, перша партія з 24 машин має надійти в польську армію тільки у 2026-2028 роках. Наразі ж Україна може просити старіші машини по типу ISM Kroton або ж Kalina, підсумовує Defense Express.

втрати ворога потреби війська міни

Знак гривні
Знак гривні