Україна робить російську окупацію Криму неможливою до утримання

Поєднання української винахідливості та поставлених із Заходу ракет великої дальності робить російську окупацію Криму дедалі більш неспроможною. Триваюче послаблення позицій Росії на Кримському півострові є серйозним ударом по престижу Кремля, що також має потенційно серйозні практичні наслідки для майбутнього війни.

Про це пише експертка Євразійського центру Atlantic Council Олівія Янчик. Texty.org.ua публікують переклад тексту.

Український морський ударний дрон Sea Baby. Фото: СБУ
Український морський ударний дрон Sea Baby. Фото: СБУ

Останніми тижнями довгоочікувані поставки американських ракет дозволили Україні активізувати кампанію ударів по російських засобах протиповітряної оборони та інших військових цілях на окупованому півострові.

Це продовження попередньої серії безпілотних і ракетних атак на російський Чорноморський флот, які змусили основну частину військових кораблів Путіна відступити з Криму до відносно безпечного Новоросійська в Росії (і Карибського басейну).

Повідомлення про нові удари українців по російських військових об’єктах у Криму стали майже щоденним явищем. Наприклад, 10 червня Україна заявила, що завдала ударів по трьох передових російських системах ППО. Серед додаткових цілей високої цінності – російські аеродроми, радари, командні пункти та центри зв’язку. Більшість нещодавніх атак стали можливими завдяки доставці ракет ATACMS із США в рамках законопроєкту про військову допомогу, який нарешті був прийнятий Конгресом у квітні, після місяців затримок.

Окрім постійного виснаження оборонних можливостей Росії, Україна також має намір ізолювати Крим, націлившись на логістичні зв’язки Кремля з окупованим півостровом. За даними Міністерства оборони Великої Британії, українські удари наприкінці травня пошкодили два залізничні пороми на кримській стороні Керченської протоки, в результаті чого вони тимчасово вийшли з ладу. Це стало серйозною втратою, оскільки Москва стала залежати від цих поромних переправ для поповнення постачання своєї армії в Криму після серії українських атак на Кримський міст, що з’єднує півострів з Росією.

Повідомляється, що нещодавня атака України на поромну переправу змусила Росію відновити транспортування військових вантажів і пального через вразливий Кримський міст. Москва намагалася захистити міст від можливого нападу, розмістивши серію барж на додаток до розгалужених наявних оборонних споруд. Однак очевидна легкість, з якою Україна змогла вразити російську протиповітряну оборону та матеріально-технічні центри по всьому Криму, змусила деяких припустити, що знищення Кримського мосту тепер може бути лише питанням часу.

Схоже, Кремль добре усвідомлює цю вразливість. Протягом останнього року російські інженери будували низку залізничних ліній із самої Росії через окуповані регіони материкової України вздовж узбережжя Азовського моря до Криму. Це має допомогти Москві підтримувати зв’язок із півостровом і постачати російські сили на півдні України, але нові залізничні маршрути також стануть ключовими цілями для українських ракет і диверсантів.

Зараз стає очевидним, що посилення ударних можливостей України ставить російські окупаційні сили в Криму в небезпечне становище. Використовуючи західні крилаті ракети та військово-морські безпілотники вітчизняного виробництва, Україні вже вдалося змусити більшу частину російського Чорноморського флоту залишити порт приписки, Севастополь в Криму. Це також обмежило можливості російських військових кораблів діяти в західній частині Чорного моря.

Зараз триває наступний етап цих зусиль, коли Україна методично виснажує російську протиповітряну оборону та піддає весь півострів подальшим атакам. Очікується, що Україна отримає перші винищувачі F-16 у найближчі місяці, створюючи основу для того, що, ймовірно, стане ширшою повітряною кампанією проти розгалуженої військової інфраструктури Росії, що збереглася по всьому Криму. Оскільки її протиповітряна оборона знищена, а лінії постачання перебувають під загрозою, російська армія в Криму може незабаром зіткнутися з усвідомленням того, що її позиція більше не надійна.

Читайте також: ЗСУ знищують найкращі російські системи ППО у Криму, щойно окупанти їх розгортають, — Forbes

Занепад позицій Росії в Криму є дуже особистим приниженням для Володимира Путіна. Захоплення півострова в 2014 році стало початком вторгнення Росії в Україну і досі вважається найбільшим досягненням за весь період правління Путіна. Зважаючи на це, він, ймовірно, буде протистояти закликам скоротити російську військову присутність у Криму, якщо це не буде абсолютно необхідно. Проте вже зараз зрозуміло, що Крим уже не той «непотоплюваний авіаносець», яким був колись. Натомість він стає слабкою ланкою у вторгненні Росії, яку Україна продовжуватиме використовувати.

Переклад: Павло Космачевський

ппо окупантів ATACMS деокупація криму крим

Знак гривні
Знак гривні