Якими є наслідки знищення Каховської ГЕС для цивільного життя та міжнародного правосуддя: всебічний звіт

Українська ГО Truth Hounds (TH) та організація зі США Project Expedite Justice (PEJ) опублікували всебічний звіт про причини та наслідки підриву росіянами Каховської ГЕС. Організації також закликали Міжнародний кримінальний суд визнати знищення Каховської греблі воєнним злочином проти довкілля.

Супутниковий знімок Каховської ГЕС, зроблений 6 червня.  Джерело: @Planet via X
Супутниковий знімок Каховської ГЕС, зроблений 6 червня. Джерело: @Planet via X

Дослідження "Затоплено війною: Дослідження руйнування Каховської греблі та його наслідки для екосистеми, аграріїв, цивільного життя та міжнародного правосуддя" це ґрунтовний аналіз різних аспектів знищення ГЕС.

Документ містить засновані на доказах висновки щодо екологічної шкоди та можливих воєнних злочинів; правові аналізи щодо можливості притягнення винних до відповідальності; історію та економіку регіону до та після знищення греблі; вплив на водні ресурси, біорізноманіття та здоров'я ґрунтів; людські втрати, включаючи загибель людей, переміщення та ризики для здоров'я.

"Висновки звіту мають вирішальне значення для розуміння інциденту та притягнення до відповідальності винних. Справжній масштаб катастрофи виходить далеко за межі початкового затоплення: понад 600 квадратних кілометрів затоплено, тисячі людей переміщено з понад 80 населених пунктів. Домівки, інфраструктура та сільське господарство зазнали величезних збитків,пояснює юридичний консультант Truth Hounds Володимир Гришко.

Він додає, що не менш важливими є екологічні та культурні збитки в регіоні: "Саме тому звіт всебічно досліджує ситуацію та розгляне потенційну класифікацію знищення дамби як воєнного злочину згідно з Римським статутом, оскільки екологічна шкода була "надмірною" порівняно з очікуваною військовою перевагою".

Встановлення винних

Звіт досліджує знищення Каховської греблі в Україні 6 червня 2023 року, що спричинило масштабну повінь та руйнування. Операцію виконала 205-та окрема мотострілецька бригада ЗС РФ, проте вона не діяла самостійно. Документ описує весь ланцюжок військового командування Росії та відзначає надзвичайно ймовірну участь вищих російських посадовців.

Екологічні втрати

Звіт детально описує руйнівний та широкомасштабний вплив на навколишнє середовище.

Економічні втрати

Знищення Каховської ГЕС в Україні мало серйозний вплив на сільське господарство, особливо на південні регіони, які сильно залежать від зрошення водосховища дамби. Початкова повінь затопила та знищила посіви на 5000 гектарів землі, що призвело до негайних збитків у розмірі понад 5 мільйонів доларів. Довгострокові наслідки набагато значніші, з порушенням систем зрошення, що може коштувати понад 300 мільйонів доларів щорічно. Звіт проаналізував історичні дані про врожайність та використання зрошення, щоб оцінити майбутні втрати.

Енергобезпека

Електростанція відігравала вирішальну роль у балансуванні енергомережі під час пікових навантажень, а її втрата суттєво зменшила виробництво відновлюваної енергії в Україні. Цей збій загрожує енергетичній безпеці України та її просуванню до сталого енергетичного майбутнього.

Аналіз, замовлений Greenpeace CEE та включений до звіту, підкреслює, як руйнування греблі та подальше осушення водосховища збільшили ризики безпеки на Запорізькій атомній електростанції (ЗАЕС). Наслідки знищення Каховської ГЕС для безпеки реакторів у Запоріжжі є значними й, включаючи перезапуск одного або більше реакторів, можуть бути вкрай серйозними.

Міжнародний прецедент щодо екологічних воєнних злочинів

"Як і під час інших військових операцій російських збройних сил в Україні, це знищення було здійснене з зухвалою зневагою до наслідків не лише для цивільного населення та цивільної інфраструктури, а й для довкілля загалом, — заявив директор з правових питань та програм PEJ Паскаль Турлан.

"Масштабна стратегічна важливість греблі та потенційно руйнівні наслідки її знищення були загальновідомими. Проте російські збройні сили усвідомлено прийняли рішення атакувати її, не беручи до уваги очевидну непропорційну шкоду довкіллю, та дозволили катастрофі розгортатися", — наголосив він.

Автори звіту оцінили всі аргументи щодо кваліфікації знищення Каховської дамби як воєнного злочину. Вивчаючи цей конкретний випадок, дослідження пропонує основу для першого застосування Міжнародним кримінальним судом статті 8(2)(b)(iv) Римського статуту.

"Справа Каховської ГЕС є каталізатором для прогресивної інтерпретації міжнародного кримінального права. Вона представляє ключову можливість перетворити сплячі норми міжнародного права на активні засоби стримування проти екологічних злочинів", — зазначив юридичний директор Truth Hounds та юридичний радник PEJ Дмитро Коваль.

Докладно з дослідженням можна ознайомитися за посиланням.

підрив каховської гес воєнні злочини рф мкс дослідження

Знак гривні
Знак гривні