Росія застосувала навмисну тактику голоду під час облоги Маріуполя, — звіт

Під час 85-денної облоги Маріуполя на початку 2022 року Росія застосувала навмисну тактику голоду, що є воєнним злочином.

Маріуполь, 13 березня 2022 року. Фото: Євген Малолєтка, AP
Маріуполь, 13 березня 2022 року. Фото: Євген Малолєтка, AP

Як пише The Guardian, цей висновок лежить в основі звіту, яке юристи Global Rights Compliance, що працюють у співпраці з українським урядом, подають до МКС у Гаазі. У ньому стверджується, що Росія та її лідери мали намір вбити та завдати шкоди великій кількості цивільних осіб.

За оцінками, 22 000 людей було вбито під час оточення і захоплення міста Маріуполь на початку війни в Україні. Цивільне населення залишилося без води, газу та електроенергії протягом декількох днів після облоги, тоді як температура опустилася нижче мінус 10 градусів.

Читайте також: Війна. Початок. Маріуполь. Ключові бої й важливі події в житті цивільних громадян у місті від 24 лютого до 16 березня

Партнерка Global Rights Compliance Катріона Мердок зазначила, що юристи звернули увагу на чотири фази російської атаки:

За її словами, поетапні обстріли Маріуполя продемонстрували, що Росія планувала захопити прифронтове місто без пощади до його цивільного населення, яке, за оцінками, становило 450 000 осіб до початку повного вторгнення 24 лютого 2022 року.

У звіті робиться висновок, що під час облоги було зруйновано або пошкоджено близько 90% медичних установ і житлових будинків у місті, бомбардуванню піддалися пункти розподілу продовольства, а також шляхи гуманітарної евакуації.

Читайте також: Як Росія руйнувала Маріуполь: масштабне розслідування та комплексна оцінка збитків

Враховуючи важливість Маріуполя і централізацію прийняття рішень в Росії, відповідальність за загибель тисяч цивільних осіб лежить на найвищому рівні, йдеться у звіті.

маріуполь воєнні злочини рф голод мкс

Знак гривні
Знак гривні