"Велика четвірка". Хто може зайняти ключові керівні посади в ЄС, — Politico

Чотири ключові кандидатури на керівні посади в ЄС майже узгоджені. Цей дипломатичний процес відбувається незвично швидко.

Фото ілюстративне, з відкритих джерел
Фото ілюстративне, з відкритих джерел

Про це пише Politico.

Європейські чиновники та дипломати пояснили виданню швидке узгодження навколо «великої четвірки» тим, що через війну Росії в Україні та можливе повернення експрезидента США Дональда Трампа в Білий дім Європа не може дозволити собі внутрішні торги в жертву стабільності.

Як стверджує видання, Урсула фон дер Ляєн заступить на другий термін як президентка Європейської комісії. Європейська народна партія, яка залишається найбільшою політичною силою після виборів, хоче гарантувати фон дер Ляєн другий п'ятирічний мандат. Оскільки президент Франції Макрон, який виступав за альтернативну кандидатуру, зосереджений на власних внутрішньополітичних негараздах, лідери континенту майже напевно проштовхнуть фон дер Ляєн на другий термін.

Соціалісти, друга за чисельністю група в Європарламенті і ключова частина нинішньої центристської коаліції, претендують на лідерство в Європейській Раді, яка представляє 27 країн-членів ЄС. Тож лідером у гонці за посадою президента Європейської ради, яку зараз обіймає Шарль Мішель, може стати колишній прем'єр Португалії соціаліст Антоніу Кошта.

Утім, як зазначають у виданні, справу ще не вирішено, адже кандидатуру Кошти все ще можуть ускладнити "проблеми із законом" через оголошення йому прокуратурою підозри у зловживанні впливом минулого року.

"Багато європейських столиць більше не бачать судову справу проти Кости як перешкоду для його переїзду до Брюсселя. У нього хороші робочі стосунки з фон дер Ляєн, і його загалом люблять європейські лідери", — йдеться у статті.

Водночас скандинави прагнуть підтримати кандидатуру соціалістичної прем’єр-міністерки Данії Метте Фредеріксен, додає Politico.

"За словами чотирьох чиновників, найбільш невизначеною на цей момент є посада глави зовнішньополітичного відомства. На це крісло претендує прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас, яка була б майже ідеальним вибором для лібералів, коли вони обиратимуть наступника Жозепа Борреля.

Найпростішою з чотирьох номінацій буде продовження ще на два з половиною роки повноважень нинішньої президентки Європарламенту Роберти Мецоли, яка є членом ЄНП. Але вирішальне слово в цьому питанні залишається за самим парламентом, а не за лідерами ЄС", — йдеться у матеріалі.

У Politico додали, що план узгодження щодо посад очікується під час неформальної вечері, наміченої для лідерів блоку на 17 червня.

Європа вибори єс

Знак гривні
Знак гривні