Україна отримала значну тактичну перевагу у відбитті російської агресії, — The Telegraph

Володимир Путін створив чимало своїх «червоних ліній». Однією з них було використання американської зброї для ударів по території РФ, і Дмітрій Медвєдєв погрожував у відповідь озброїти опонентів США в «неназваних регіонах». Порушуючи цю червону лінію безкарно і за підтримки США, Україна дістала значну тактичну перевагу.

HIMARS в Україні. Фото: Головнокомандувач ЗСУ
HIMARS в Україні. Фото: Головнокомандувач ЗСУ

Про це пише The Telegraph.

Зазначається, що територія, на яку США дозволили завдавати ударів, обмежена, але це значно зменшило наземний захист Росії — до 16%. Відтепер Україна може вражати військові цілі в межах радіуса дії наданих Сполученими Штатами ракетних комплексів HIMARS у Бєлгородській, Курській і Брянській областях Росії.

"Перші повідомлення свідчать про те, що Україна вже вразила російські системи протиповітряної оборони в цих областях. У поєднанні з іншими зусиллями — удар безпілотника успішно знищив винищувач п'ятого покоління СУ-57 на аеродромі в Ахтубінську в Астраханській області РФ, за 590 км від лінії фронту — це призвело до значної зміни балансу сил.

Один винищувач може здатися незначною втратою, але СУ-57 є найбільш високотехнологічним з нових розробок Росії в рамках довгоочікуваної модернізації її збройних сил з часів закінчення холодної війни. Втрата одного з важких винищувачів є очевидним ударом по боєздатності Росії, але також є чітким сигналом для РФ: їхні тилові райони більше не є безпечними зонами", — йдеться у матеріалі.

The Telegraph пише, що тепер Росії доведеться посилити протиповітряну оборону в цих областях для захисту від наступних ударів, що потенційно може забрати життєво важливі ресурси з українських фронтів. Тим часом країни НАТО оголошують про посилення українського військово-повітряного потенціалу: Нідерланди надсилають F-16, Франція — винищувачі Mirage 2000, а Україна намагається отримати від Швеції винищувачі «Гріпен».

"У війні, де обидві сторони стикаються з обмеженими ресурсами, такі шахові ходи — це те, як здійснюються прориви. Кремль не може дозволити собі подальшу ганьбу, пов'язану з втратою ще більшої кількості високотехнологічних засобів.

Їх треба або захищати, а це означає, що їх доведеться перемістити з інших місць; або перемістити далі за межі досяжності безпілотників або HIMARS, що дасть їм менше часу для завдання удару по цілі над Україною, оскільки вони витрачатимуть більше пального, щоб дістатися туди. В цьому полягає перевага для України", — йдеться у статті.

Читайте також: Російський наступ на Харківщині до "Дня перемоги" отримав зворотний ефект, — The Telegraph

Автор матеріалу наголошує, що це ще одне приниження для Путіна після зупинки харківського наступу. Попри тисячі російських жертв і величезні матеріальні втрати, в п'ятницю речник Білого дому з питань національної безпеки досить впевнено заявив, що наступ застопорився і навряд чи буде просуватися далі.

Дозволивши порушити цю «червону лінію» без жодної ескалації чи відплати, Путін продемонстрував свою слабкість. І хоча Україна хотіла б мати можливість зробити більше, здатність завдавати ударів по об'єктах на території Росії дає їй значну тактичну перевагу, яку вона продемонструвала готовність використати повною мірою", — підсумовує видання.

протидія рф тактика удари по РФ західна зброя

Знак гривні
Знак гривні