Енергонезалежне місто. Як у Хмельницькому вибудували власну мережу дрібної генерації

У Хмельницькому, де проживає майже 300 тисяч жителів, вибудували власну мережу дрібної генерації, завдяки якій місцеве теплокомуненерго повністю забезпечене власною електроенергією і навіть може її продавати.

Про це в інтерв'ю Еспресо Захід розповів заступник міського голови Хмельницького Василь Новачок.

За його словами, у Хмельницькому зробили ставку на когенераційні установки. Першу встановили ще у 2003 році, тобто задовго до великої війни. Це була установка українського виробництва потужністю 500 кВт.

Фото: Хмельницька міська рада
Фото: Хмельницька міська рада

"З того часу ми постійно поповнювали парк підприємства цими машинами. Завдяки когенерації, впродовж багатьох років вартість однієї гігакалорії тепла у Хмельницькому була одна з найнижчих в Україні. Зараз у нас вартість гігакалорії 1480 грн – це досить помірна ціна, і її вдалося досягти саме завдяки виробництву власної електроенергії. Зараз, коли ворог нищить інфраструктуру – це єдиний варіант забезпечити міста теплом", – розповів Новачок.

Він також повідомив, що зараз у Хмельницькому 15 таких установок. Вони розташовані по різних об’єктах місцевого теплокомуненерго.

"Практично усю зиму, увесь минулий опалювальний сезон, вони працюють повною мірою. Це дає можливість виготовляти стільки електроенергії, аби забезпечити комунальне підприємство електроенергією повністю. Щобільше, частину виготовленої електроенергії можна продавати на енергоринок. І ми продаємо.

За минулий рік підприємство виготовило 21 млн кВт електроенергії, з яких спожили 15 млн, а 6 млн продали на енергоринок. Тобто ці установки себе повністю виправдали. Показали себе як надійне безперебійне джерело електроенергії", – каже заступник міського голови.

Новачок пояснив, що собою являє когенераційна установка і в чому її переваги:

"Когенераційна установка – це, по-суті, великий потужний генератор, але він виробляє електроенергію, спалюючи газ, а не бензин чи дизель. При цьому, окрім електрики, він виробляє ще й тепло. Тобто десь 50% коефіцієнта корисної дії це електрика, ще 50% – тепло".

Заступник міського голови Хмельницького наголосив, що не бачить альтернативи когенерації в умовах великої війни, особливо, якщо це стосується прифронтових міст.

"Варто обирати генерацію не надто великої потужності, аби вона не стала новим цікавим об’єктом для ворога. Це чи не єдиний варіант проходження осінньо-зимового періоду. Коли я кажу про проходження, то я кажу не про забезпечення електроенергією, а про забезпечення у першу чергу теплом. Звичайно, можна з цих установок забезпечувати електроенергією інші об’єкти цивільної інфраструктури, але таких установок потрібно досить-таки багато.

Нині основним завданням є забезпечення роботи котелень чи будівництво нових котелень на місці суттєво пошкоджених чи знищених ТЕЦ. Теплоцентралі – це доволі великі об’єкти, тож навіть якщо вони ще не знищені, то можуть бути під потенційним ударом. Тому у містах важливо мати власну розподілену генерацію.

Досвід показав, що будь-які роботи з укріплення чи будівництва якихось захисних споруд довкола великих енергооб’єктів не дають результату. У певний період після того, як на це витрачені гроші, втрачений ресурс, туди прилітають ракети. Тому єдиним варіантом є дрібні об’єкти", – підсумував Новачок. 

електроенергія хмельницький обстріли енергосистем енергетична безпека

Знак гривні
Знак гривні