Мустафа Найєм звільнився з Агентства відновлення і розповів про "системні перешкоджання" від уряду

Голова Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафа Найєм написав заяву про звільнення. Про це він заявив у Facebook.

Фото: фейсбук Найєма
Фото: фейсбук Найєма

«Я залишаю посаду голови Агентства відновлення. Рішення прийняв самостійно через системні перешкоджання, які не дають подальшої можливості ефективно виконувати свої повноваження. Починаючи з листопада минулого року, команда Агентства почала стикатися з постійною протидією, спротивом та створенням штучних перешкод», — написав Найєм.

Він перелічив, про які перешкоди та спротив йдеться.

  1. Агентству повністю скасували бюджет на проєкти з відновлення та утримання доріг.

"Я усвідомлюю обмеженість ресурсів та важливість військових витрат. Але скасування коштів на утримання інфраструктури неминуче позначиться в першу чергу на стані доріг оборонного значення і, як наслідок, на всій військовій логістиці. Якщо це не зміниться, наступного сезону нас чекає ускладнення військової логістики та експорту продукції", — прокоментував Найєм.

  1. За словами чиновника, Агентство відновлення почали «кошмарити» бюрократією, коли документи на оплату захисних споруд, фортифікацій або відновлення погоджувалися в уряді місяцями, поверталися по шість-вісім разів з безглуздими зауваженнями, затримувалися по декілька місяців, а деякі не погоджені й досі.

"Прямо зараз Уряд вже третій місяць не погоджує виплату майже 150 млн євро, які були запозичені державою у ЄІБ для критично важливих проектів, у тому числі водогону та захисту енергетики.

Усе це негативно впливає на обороноздатність країни, логістику вантажів, захист критичної інфраструктури та експорт наших товарів", — розповів подробиці Найєм.

  1. З початку року Агентству суттєво обрізали заробітну плату — левовій частині працівників було зрізано до 68% зарплати.

"Уряд зробив це всупереч будь-якій логіці та здоровому глузду. І ні, у нас не було космічних зарплат — старший спеціаліст Агентства отримував трохи більше 30 тисяч гривень, а зараз — 14. Внаслідок цього з початку року ми вже втратили 25% нашого колективу", — зазначив Мустафа Найєм.

Найєм також заявив, що його команда не завжди вписувалися у сьогоднішній стиль та команду державного управління.

"Не виключаю, що згодом будуть намагання переслідувати та дискредитувати нашу роботу у публічній площині. Насправді це вже відбувається тривалий час. Я готовий до цього і перед звільненням звернувся до усіх правоохоронних та контролюючих органів з проханням вжити усіх заходів щодо перевірки законності та прозорості рішень, які приймалися Агентством", сказав він.

Він розповів, що сьогодні написав заяву про звільнення і попрощався з командою Агентства та керівниками Служб відновлення у регіонах.

«Розуміючи відповідальність, яка лежить на нашій команді, я виконуватиму свої обов’язки до прийняття рішення урядом про моє звільнення і передам справи наступникам», — додав Найєм.

«Наразі вся наша команда та Служби відновлення у регіонах продовжують працювати у штатному режимі», підсумував він.

Як нагадує Детектор медіа, звільненню передував скандал із зірваним відрядженням Найєма до Берліна на міжнародну конференцію Ukraine Recovery Conference, яка відбувається 11−12 червня й має на меті мобілізувати міжнародну підтримку відновлення України.

Читайте також: Як влада зриває співпрацю із західними партнерами. Абсурдна історія з візитом німецької міністерки і звільненням Кубракова

Раніше агентство Bloomberg писало, що прем’єр-міністр Денис Шмигаль відхилив прохання керівника профільного агентства Найєма про участь у конференції, а профільного міністра інфраструктури в Україні досі не призначили після звільнення Олександра Кубракова місяць тому.

Bloomberg повідомляє, що рішення не допустити на захід Найєма та непризначення постійного міністра «може створити враження, що уряд України не вважає відбудову актуальною проблемою».

відновлення україни бюрократія тиск влади держслужба

Знак гривні
Знак гривні