Росія виграє енергетичну війну і занурює Україну в темряву, — Atlantic Council

Відключення електроенергії стали новою нормою в Україні, оскільки країна намагається впоратися з наслідками нищівного російського повітряного терору, який з початку 2024 року знищив близько половини енергетичних потужностей України воєнного часу.

Про це для Atlantic Council пише Олена Давліканова – наукова співробітниця з питань демократії в Центрі аналізу європейської політики та доцентка Сумського державного університету в Україні. Texty.org.ua публікують переклад статті.

Фото ілюстративне. Джерело: 4studio.com.ua
Фото ілюстративне. Джерело: 4studio.com.ua

Зараз мільйони українців адаптуються до реальності регулярних відключень електроенергії, коли електрика у багатьох випадках обмежується лише кількома годинами на день, а дзижчання генераторів стає звичною частиною життя всієї країни.

Перша спроба Росії знищити українську енергомережу, яка почалася в жовтні 2022 року і тривала до березня 2023 року, зрештою не досягла мети. Проте нинішня кампанія виявилася набагато успішнішою. Росія явно засвоїла важливі уроки зі свого попереднього повітряного наступу, а також виграла від зростаючих прогалин у протиповітряній обороні України, спричинених затримками із західною військовою допомогою.

За останні п’ять місяців Росії вдалося пошкодити або знищити всі українські теплові та гідроелектростанції. Остання широкомасштабна хвиля ракетних ударів і ударів безпілотників 1 червня призвела до пошкодження енергетичних об’єктів у п’яти різних регіонах України, що призвело до попереджень офіційних осіб про те, що тривалі періоди без електрики тепер неминучі та, ймовірно, залишаться для багатьох невіддільною особливістю життя у наступні місяці.

Кремлівська кампанія бомбардувань має кілька цілей. Росія прагне підірвати українську економіку шляхом скорочення промислових потужностей, у тому числі в українському оборонному секторі, який швидко розвивається. Змушуючи українців жити без регулярного доступу до електроенергії, Росія також прагне деморалізувати цивільне населення та послабити стійкість країни. Москва сподівається, що це підживить публічні заклики припинити війну і створить основу для майбутньої мирної угоди на російських умовах.

Завдяки сонячній літній погоді та тривалому світловому дню регулярні відключення електроенергії, які зараз відбуваються по всій Україні, є дуже руйнівними, але ще не катастрофічними. Очікується, що коли температура почне падати і зима наблизиться, наслідки кампанії бомбардувань Росії стануть набагато серйознішими.

Експерти прогнозують, що для відновлення енергомережі України знадобляться роки, але термінові кроки потрібні вже зараз, щоб запобігти розгортанню потенційної гуманітарної катастрофи в найближчий зимовий сезон.

Українська влада створила координаційний центр для подолання наростаючої енергетичної кризи в країні. Поточні заходи для компенсації дефіциту електроенергії включають встановлення газових електростанцій. Імпорт із сусідніх країн ЄС є ще одним ключовим джерелом додаткової електроенергії.

Втрата виробництва теплової та гідроелектроенергії означає, що Україна тепер все більше залежить від своїх атомних електростанцій. Міністерство економіки інвестує в Енергоатом для розширення потужностей, але будівництво нових станцій є надзвичайно дорогим і трудомістким.

Наразі відновлювана енергетика становить значну частину решти виробництва енергії в Україні, причому більша частина цього сегменту зосереджена на півдні країни. Хоча є значні можливості для розширення виробництва електроенергії з відновлюваних джерел, варіанти «зеленої» енергії пропонують нестабільну вихідну потужність, створюючи додаткові практичні проблеми для української енергосистеми.

Одним із головних напрямків стратегії уряду є децентралізація української енергосистеми. Очікується, що це залучатиме менші електростанції, які будуть менш вразливими до російського бомбардування. Щоб підтримати цей перехід, вживаються зусилля щодо спрощення процедур підключення малих генеруючих потужностей до національної мережі. Урядова програма також пропонує стимули для житлових асоціацій для встановлення сонячних панелей у житлових будинках.

Найбільшою проблемою для безпеки залишається захист української енергосистеми від подальших нападів Росії. В останні місяці українські офіційні особи постійно заявляли, що додаткові системи ППО є пріоритетом країни. Насамперед це системи ППО Patriot виробництва США.

Поки що прохання України здебільшого залишилися без відповіді. Попри те, що українські дипломати стверджують, що ідентифікували сотню «доступних» систем Patriot по всьому світу, ніхто не поспішає постачати їх в Україну. Лише Німеччина взяла на себе зобов’язання поставити одну систему, і тривають переговори щодо можливої ​​поставки Patriot з низки інших країн-партнерів, включно з Румунією.

Якщо дефіцит протиповітряної оборони України не буде вирішено, усі інші зусилля протистояти кампанії російських бомбардувань енергетичного сектору країни можуть виявитися марними.

Переклад: Павло Космачевський

енергетична криза обстріли енергосистем повітряний терор рф

Знак гривні
Знак гривні