Правозахисники направили до МКС подання щодо злочинів п'яти провідних пропагандистів Росії

Міжнародна федерація за права людини (FIDH), Центр громадянських свобод (ЦГС) та Харківська правозахисна група (ХПГ) надіслали подання до Міжнародного кримінального суду щодо вчинення злочинів на ґрунті ненависті росіян проти українців.

Російський пропагандист Володимир Соловйов. Фото: detector.media
Російський пропагандист Володимир Соловйов. Фото: detector.media

Про це повідомляє Zn.ua.

У поданні йдеться про відповідальність п'яти провідних російських пропагандистів за розпалювання ворожнечі щодо українців: Володимира Соловйова, Маргарити Симоньян, Дмитра Кисельова, Дмитра Медведєва та Сергія Мардана.

Згідно із заявою, усі вони брали участь у кампанії ненависті проти українського цивільного населення, заохочуючи та сприяючи воєнним злочинам Росії та іншим звірствам. Відповідальним за їхню пропагандистську кампанію вважають першого заступника керівника Адміністрації президента РФ Олексія Громова.

Правозахисники проаналізували понад 2000 фрагментів відео із заявами вищезгаданих осіб у період з 24 лютого 2022 року по 24 лютого 2024 року та виявили понад 300 тверджень, які є мовою ненависті, що рівнозначну злочину проти людяності у вигляді переслідування.

Автори заяви зазначають, що ворожі висловлювання Медведєва, Соловйова, Симоняна, Кисельова та Мардана є переслідуванням, злочином проти людства відповідно до статті 7 Римського статуту, а також обґрунтовують відповідальність Громова за наказ або дозвіл на вчинення таких дій відповідно до статей 25 або 28 Римського статуту.

«Риторика ненависті зіграла вирішальну роль у злочинній кампанії Росії в Україні. Наші організації вважають, що в контексті злочинів проти людства мова ненависті є окремим правопорушенням, яке потребує більшої уваги з боку Міжнародного кримінального суду.

Наше повідомлення містить достатньо доказів, що підтверджують необхідність подальшого розслідування цих дій і, зрештою, необхідність видати ордери на арешт цих осіб», – зазначив керівник відділу міжнародного правосуддя FIDH Ілля Нузов.

російська пропаганда мкс мова ненависті правозахисники

Знак гривні
Знак гривні