Україні бракує людей. Це стає головною проблемою для бізнесу і може мати ефект доміно для економіки, — Bloomberg

Дефіцит робочої сили став однією з головних проблем для українських підприємств, які намагаються найняти персонал, а пошук роботи забирає все більше енергії у менеджерів. І ця проблема поглиблюватиметься, прогнозує Bloomberg.

Фото: dsp.gov.ua
Фото: dsp.gov.ua

Бізнес-видання зазначає, що закон про мобілізацію, який набув чинності минулого місяця, має на меті поповнити лави української армії сотнями тисяч військовослужбовців. Проте брак працездатних чоловіків і жінок стає ударом для великого й малого бізнесу, що є основою економіки воєнного часу.

"Проблема лише загострюватиметься, оскільки російське вторгнення триває вже третій рік, і Київ змушений заповнювати прогалину, яку залишили мільйони людей, що втекли з країни, пішли до армії або полягли в бою. Поки українські військові намагаються утримати лінію фронту проти нового російського наступу, економіка України, яка втратила чверть свого виробництва з початку вторгнення, ризикує бути ще більше ослабленою через скорочення робочої сили.

За словами заступника голови НБУ Сергія Ніколайчука, падіння економічного виробництва проти 2021 року, пов'язане зі скороченням кадрів, становитиме близько 27% від довоєнного рівня. Крім понад 6 мільйонів людей, які втекли від війни, ситуацію ускладнюють чоловіки, що зникли у тіньовій економіці та ухиляються від мобілізації", – пише видання.

Зокрема, група Метінвест, що налічує майже 60 000 працівників і прагне закрити 4 000 вакансій, зіткнулися з проблемою пошуку працівників на мартенівське виробництво комбінату в Запоріжжі.

За словами директорки з питань сталого розвитку компанії Тетяни Петрук, пошук 89 працівників зайняв три місяці інтенсивної роботи – в той час, як до війни це займало втричі менше часу.

Процес працевлаштування ускладнює й те, що чоловіки неохоче йдуть працювати до великих компаній, які є мішенню для військкоматів. За словами Петрук, якось працівники військкоматів роздавали повістки на прохідних навіть кандидатам на працевлаштування.

Згідно з опитуванням, проведеним київським Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій на початку цього року, ця проблема посідає друге місце після зростання витрат серед українських компаній. Близько половини опитаних заявили, що борються з нестачею робочої сили.

Володимир Ланда, старший економіст київського Центру економічних стратегій, вважає, що уряд має прислухатися до потреб бізнесу навіть тоді, коли він посилює свою армію.

"Причина проста: Україна не має достатньо коштів для значного збільшення армії", — сказав Ланда.

За словами Юлі Кузенкової, керівниці проєктів київського рекрутингового агентства Resorcer, багато компаній наймає жінок на роботу, яку раніше виконували переважно чоловіки, наприклад, у гірничодобувній промисловості, залучаючи студентів або наймаючи іноземний персонал, у тому числі мігрантів з Туреччини.

"Компанії зосереджуються або на навчанні та розвитку персоналу, який у них вже є, або на наймі студентів, — додала Кузенкова. — Вони створюють кадровий резерв".

Водночас Тетяна Петрук каже, що дефіцит кадрів може мати ефект доміно, оскільки зменшиться податкова база, що в кінцевому підсумку зашкодить військовим цілям. Підприємства можуть бути змушені скоротити виробництво, оскільки фізично не вистачатиме працівників.

Bloomberg зазначає, що дефіцит робочої сили — серйозний політичний виклик, який не можна вирішити за допомогою союзників, що відправляють боєприпаси та засоби протиповітряної оборони. Людська сила — це обмежена проблема, яка дає Росії та її величезним ресурсам перевагу.

мобілізація дефіцит кадрів війна економіка

Знак гривні
Знак гривні