Як працюють російські пропагандистські медіа на ТОТ України і хто за ними наглядає, — дослідження

Центр досліджень «Детектора медіа» разом з аналітиками британського «Центру інформаційної стійкості» (Centre for Information Resilience) оприлюднили результати дослідження медійного ландшафту тимчасово окупованих територій України – Запоріжжя, Донеччини, Луганщини, Херсонщини та Криму. Texty.org.ua публікують ключові висновки дослідження.

Приклади газети "Запорізький вісник" за листопад-грудень 2023 року
Приклади газети "Запорізький вісник" за листопад-грудень 2023 року

Зазначається, що станом на 2024 рік медійний простір на тимчасово окупованих територіях є централізованим та підпорядкованим російській владній вертикалі.

"Ця система не виникла одразу в 2014 році – її розвиток був поступовим і нелінійним. Централізація медіаландшафту в так званих «ДНР» і «ЛНР» відбулася шляхом створення міністерств, що займаються інформаційною політикою, а також медіахолдингів – «Республиканский медиахолдинг» (РМХ) і «Луганьмедиа». В окупованому Криму, однак, з огляду на його швидку анексію Росією, місцеві ЗМІ були безпосередньо підпорядковані Кремлю", – йдеться у дослідженні.

Дослідники пишуть, що міністерства, що займаються інформаційною політикою, були створені незабаром після окупації Криму й окремих територій Донецької та Луганської областей. Тоді як Мінцифри окупованої частини Херсонської області є доволі активним, Мінінформації в окупованій Запорізькій області існує «на папері» та не виглядає особливо активним чи впливовим.

Згідно з наявною інформацією, нагляд за інформаційною політикою на окупованих територіях здійснює адміністрація президента РФ Путіна, зокрема, перший заступник глави АП Сергій Кірієнко.

Російський пропагандист і медіаменеджер Олександр Малькевич є однією з ключових фігур російської пропаганди на окупованих українських територіях. З 2022 року він активно працює над налагодженням зв'язків між місцевими колаборантами та російськими ЗМІ, людськими та фінансовими ресурсами, створюючи мережу медіа на окупованих територіях. А також активно вербує та навчає українську місцеву молодь для участі у своїх медіапроєктах.

Зокрема за активної участі Малькевича лише за три місяці було створено 3 телеканали: «Таврія ТВ» в Херсоні (після звільнення переїхав до Генічеська), «За!» в Мелітополі (тут був створений новий медіахолдинг «ЗаМедіа», що включає телеканал і радіостанцію), і «Мариуполь 24».

Малькевич та 17-річна Мирослава Бутенко, яку він взяв на роботу на телеканал "За!". Фото взяте з дослідження
Малькевич та 17-річна Мирослава Бутенко, яку він взяв на роботу на телеканал "За!". Фото взяте з дослідження

Кількісний аналіз свідчить про те, що проросійські Telegram-канали та ЗМІ, спрямовані на ТОТ, тісно пов'язані між собою та функціонують як окрема екосистема, переплітаючись з іншими російськими та проросійськими ЗМІ та телеграм-каналами.

Крім того, ключові Telegram-канали, які мають найбільше зв’язків з іншими каналами, керуються місцевими окупаційними чиновниками.

Дослідникам вдалося оприявнити мережу проросійських сайтів, орієнтованих на окуповані території України, – виявлено 232 825 взаємозв'язків між різними вебдоменами.

Повну версію дослідження можна завантажити за посиланням.

дослідження ТОТ російська пропаганда окуповані території

Знак гривні
Знак гривні