Як Кремль намагається завадити Заходу надати Україні дозвіл на далекобійні удари по РФ

Кремль намагається перешкодити будь-якій рішучості Заходу дозволити українцям завдавати ударів на великі відстані по військових об’єктах у Росії, щоб уникнути дестабілізації енергетичної інфраструктури та руйнування життя звичайних росіян. Про це для аналітичного центру Jamestown Foundation пише старший науковий співробітник Міжнародного інституту дослідження проблем миру в Осло Павло Баєв. Texty.org.ua публікують перекладений матеріал.

Пожежа на Ільському НПЗ у РФ (фото з росЗМІ)
Пожежа на Ільському НПЗ у РФ (фото з росЗМІ)

Москва розглядає кожну ознаку розбрату в західній коаліції, яка підтримує Україну, як стратегічну можливість, і триваючі розбіжності щодо використання наданих систем озброєння для ударів на велику дистанцію вглиб території Росії сприймаються як особливо перспективні.

Президент РФ Володимир Путін визнав за доречне нагадати «маленьким і густонаселеним державам» про їхню вразливість, а провідні експерти винайшли нові аргументи на користь показового ядерного вибуху.

Попередження про загрозу зіткнення між Організацією Північноатлантичного договору (НАТО) і Росією можуть здатися перебільшеними. З російського погляду немає ніякої різниці між українськими ударами по Керченському мосту та нафтопереробним заводам у Новоросійську, оскільки незаконно анексований Крим і чотири окуповані українські області є «конституційною» частиною Російської Федерації. Москва, втім, побоюється, що повне зелене світло від західних прихильників Києва означатиме подальші збої в енергетичній інфраструктурі та експорті. Таким чином Кремль намагається викликати занепокоєння в надії перешкодити єдиній позиції Заходу.

Загострена риторика спрямована проти кількох політичних цілей. Одна з них полягає в необхідності замаскувати стратегічну помилку початку нового наступу на Харків, який не зміг встановити «санітарний кордон», або буферну зону, як заявляв Путін під час свого нещодавнього візиту до Китаю. Напади Росії змусили Україну розгорнути резерви, призначені для Південного фронту.

Проте для кожного наступу потрібно нарощувати потужне угруповання за рахунок інших напрямків, а одночасні російські атаки на Часів Яр на Донбасі не дали успіху. Проте політичний резонанс від нового наступу був настільки сильним, що наприкінці травня генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Україна має право вражати законні цілі всередині Росії будь-яким видом зброї. Адміністрація Джо Байдена визнала за необхідне надати Україні дозвіл на використання батарей високомобільної артилерійської ракетної системи М142 (HIMARS) та іншої зброї для ударів по російських військах через кордон з Харківської області.

Інша ціль Росії виходить за межі звичайних спроб розколоти західну солідарність, вдаючись до ядерних погроз. Намір тепер полягає в тому, щоб посилити хвилю внутрішніх дебатів у Сполучених Штатах і представити обережність, яка панує в Білому домі, як провал керівництва США. Неоднозначну позицію Вашингтона проілюстрували висловлені занепокоєння з приводу українських ударів по російських стратегічних радарах раннього попередження в Армавірі Краснодарського краю та Орську Оренбурзької області.

Ці занепокоєння схожі на застереження США проти атак безпілотників на російські нафтопереробні заводи, які Україна рішуче відкинула, щоб продовжити свою кампанію зі скорочення поставок палива для військової машини Москви.

Дебати між міністрами закордонних справ НАТО минулого тижня можуть мати політичний характер. Однак для російського керівництва головною проблемою є не офіційний дозвіл завдавати ударів на далекі дистанції, а цілевказівні можливості, які можуть надати лише Сполучені Штати. Вразити велику стаціонарну ціль, таку як РЛС з фазованою решіткою «Вороніж-ДМ» поблизу Армавіра, відносно легко, але концентрація військ повинна контролюватися в режимі реального часу за допомогою супутникових засобів.

Успіх нещодавнього українського ракетного удару по авіабазі Бельбек під Севастополем забезпечив дані про точне розташування літаків МіГ-31 і Су-27. Деякі попередні атаки українських безпілотників на Бєлгородську область були низькоточними. Тепер західні технології дозволяють з більшою точністю націлюватися на російські військові бази та логістику.

Ще один намір російського протесту проти згоди Заходу на українські удари на далекі відстані полягає в тому, щоб консолідувати спільну позицію з Китаєм. Пекін висловив застереження проти ризику ядерної ескалації, і Москва сподівається, що акцентоване засудження передбачуваної «агресивності» НАТО допоможе пом’якшити це несхвалення та подолати труднощі у розширенні торгівлі, спричинені санкціями Заходу. Найближчою метою було відмовити Пекін від відправлення делегації на мирний саміт у швейцарському Бюргенштоку, запланований на 15-16 червня. Московські пропагандисти заявляють, що неявка Китаю означає, що саміт уже провалений.

Цей шалений дипломатичний наступ виявляє глибоку стурбованість Росії щодо впливу давно підготовленої зустрічі на вибір багатьох держав Глобального Півдня. Багато з цих країн, як правило, ставлять свої власні інтереси на перше місце, але не зовсім байдужі до аргументу про справедливий мир. Президент України Володимир Зеленський знову висунув цей план на форумі «Шангрі-Ла» в Сінгапурі. І якщо Китай не відправить своїх представників на резонансну подію у Швейцарії, може відкритися більше політичного простору для інших потенційних ініціаторів мирних переговорів, включаючи Саудівську Аравію, хоча Ер-Ріяд відхилив запрошення до Швейцарії.

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган явно зацікавлений у просуванні власної мирної ініціативи, але все ще очікує підтвердження від Кремля щодо давно обіцяного візиту Путіна до Анкари. Власний візит Ердогана до Вашингтона призупинено, оскільки Туреччина прагне триматися поза полем зору в дебатах НАТО щодо дальніх ударів по Росії, одночасно неухильно розширюючи військово-технічне співробітництво з Україною.

З самого початку повномасштабного вторгнення Росія намагалася зобразити свою агресію проти України як екзистенціальну конфронтацію з ворожим за своєю суттю Заходом. Кожен крок членів НАТО, хай то індивідуальний чи колективний, щодо розширення підтримки Києва супроводжується галасом у Москві щодо ризику ескалації. Цей стратегічний шантаж пов’язаний із різними західними аудиторіями, які постраждали та втомилися від «довгої війни». Україна, одначе, досягла успіху в тому, щоб стерти російські фальшиві «червоні лінії» і змусити Москву платити постійно зростаючу ціну за її війну.

Вихваляння Путіна «реальністю на землі» підривається кожним українським ударом по авіабазі чи нафтопереробному заводу, і ефективність цього виснаження зросте в найближчі місяці з розгортанням ескадрилій винищувачів F-16. Постійна солідарність Заходу з Україною майже неминуче призведе до зламу — скасування всіх російських незаконних територіальних «придбань».

Переклад: Павло Космачевський

підтримка заходу атаки на території РФ шантаж рф

Знак гривні
Знак гривні