Операція "Голос Європи". Окрім підкупу політиків ЄС, Кремль готував шпигунів і Медведчука як "альтернативу Зеленському", — WP

Мережа «Голос Європи», яку викрила чеська розвідка, була частиною масштабної кампанії впливу на європейських політиків, створеної Кремлем у тісній координації з союзником Путіна Віктором Медведчуком.

Фото: AP
Фото: AP

Про це пише The Washinghton Post із посиланням на дюжину європейських розвідників із п’яти країн, а також на внутрішні документи Кремля, які журналісти отримали від однієї з європейських спецслужб.

Після видворення з Європи десятків російських розвідників після повномаштабного вторгнення РФ в Україну, такі проєкти, як «Голос Європи», стали для Кремля інструментом для відновлення втрачених позицій, заявив один з високопоставлених європейських розвідників.

За словами іншого представника розвідки, статус сайту як новинної організації був покликаний забезпечити прикриття, щоб «легше підходити до політиків» під виглядом інтерв'ю з ними про Україну, антиглобалізм та інші питання.

Читайте також: Скандал з підкупом Росією політиків ЄС. У списку опинилася більшість фігурантів бази Texty.org.ua "Бактерії руского міра"

Класичне шпигунство

Міхал Куделка, голова чеської служби внутрішньої безпеки, заявив, що операція «Голос Європи» також була спробою провести до Європарламенту більше проросійських депутатів, і що після голосування, яке розпочнеться цього четверга, «існував план, за яким люди в Європарламенті здійснюватимуть класичне шпигунство» від імені Росії.

Згідно з деякими соціологічними опитуваннями, ультраправі партії можуть отримати 25 відсотків місць у Європейському парламенті, що складається з 720 членів. За словами віцепрезидентки Єврокомісії Вери Юрової, посилення впливу цих партій може стати для Росії механізмом загрози для допомоги Україні, а також сприятливим ґрунтом для шпигунства.

Чеське розслідування призвело до обшуків у будинку та офісі помічника ультраправого депутата Європарламенту від Нідерландів, а також Петра Бистрона, провідного члена ультраправої партії «Альтернатива для Німеччини» (АдН) і кандидата № 2 від цієї партії до Європарламенту.

Читайте також: Гучне викриття. Депутат АдН і фігурант бази Texty.org.ua "Бактерії руского міра" Бистрон отримував готівку від російської розвідки

Представник чеської розвідки розповів, що уродженець Чехії Бистрон був не тільки пасивним виконавцем, який отримував гроші з Росії та розміщував пропаганду в ультраправих виданнях.

«Він все організовував», — розповів чиновник, сказавши, що Бистрон, який розмовляє російською, втягував в орбіту «Голосу Європи» інших політичних діячів і був «головною керівною особою».

Служби безпеки в Європі все ще розслідують роль десятків інших ультраправих політиків у мережі «Голос Європи», в тому числі з Франції, Бельгії та Нідерландів, а також ще шістьох діячів AfD, включно з політиками і парламентськими помічниками.

Медведчук як "альтернатива Зеленському"

Європейські чиновники з питань безпеки та кремлівські документи пов'язують створення «Голосу Європи» на початку 2023 року з адміністрацією Путіна та Медведчуком, якого Україна передала Росії у вересні 2022 року в рамках обміну полоненими. За словами представників розвідки, у Москві його розглядали як можливого лідера України, якщо російське вторгнення буде успішним і Кремлю вдасться привести до влади в Києві своїх союзників.

Кремлівські документи показують, що «Голос Європи» спочатку був пов'язаний з російською пропагандистською операцією, розпочатою в січні 2023 року першим заступником голови адміністрації Кремля Сергієм Кирієнком. Вона була покликана посилити підтримку Медведчука в Україні та позиціонувати його серед європейських лідерів громадської думки як життєздатну заміну президенту України Володимиру Зеленському, просуваючи мирні переговори «як альтернативу можливій ядерній війні». Кампанія під назвою «Інша Україна» мала представити Медведчука як главу уряду у вигнанні, йдеться в документах.

Метою було створити «організацію, яку можна було б залучити після того, як Росія продемонструє нелегітимність режиму Зеленського, і вести переговори про припинення війни з позиції сили», — сказав один співробітник розвідки, знайомий з планами.

Кремлівські політичні стратеги Ілля Гамбашидзе та Микола Тупікін, які перебувають під санкціями США, були залучені для допомоги в запуску проєкту. Він передбачав просування інтерв’ю з Медведчуком та його організацією «Інша Україна» через соцмережі, YouTube, а також виступи в західних ЗМІ.

«Голос Європи» був описаний як «новинний ресурс», на чолі якого стояв давній соратник Медведчука Артем Марчевський. У липні загальне керівництво перебрав на себе Ренат Кузьмін, ще один ключовий соратник Медведчука, який, як свідчать документи, тісно співпрацював з П'ятою службою ФСБ.

Читайте також: Бактерії “русского мира”. Хто підтримує Росію в Європі

бактерії руского міра медведчук підкуп вплив РФ у ЄС операція впливу

Знак гривні
Знак гривні