Україна стратегічно перемагає Росію в Криму. Півострів стає смертельною пасткою для ЗС РФ, — The Economist

Отримання американських балістичних ракет ATACMS з дальністю дії 300 км означає, що тепер Україна може смертельно вразити будь-яку ціль в окупованому Росією Криму.

Супутниковий знімок ураженого 30 травня порома. Джерело: Генштаб ЗСУ
Супутниковий знімок ураженого 30 травня порома. Джерело: Генштаб ЗСУ

Про це пише The Economist.

"Після того, як США дозволили бити Україні американською зброєю по території Росії, досі незрозуміло, чи буде це охоплювати російську тактичну авіацію, яка запускає планерні бомби на Харківщині. Але все ще очікується, щоб США дозволили вражати військові цілі по всій Росії", – йдеться в матеріалі.

Проте допоки Україна чекає таке рішення, російським окупантам стає вкрай небезпечно на анексованому півострові. Британський журнал зазначає, що Путін вклав величезні кошти у військову інфраструктуру в Криму, і зараз усе це під загрозою.

На думку британського стратега Лоуренса Фрідмана, Крим – це слабке місце Росії. Вона має занадто багато чого там захищати, і для України це найкращий спосіб чинити реальний тиск на Путіна, щоб домогтися поступок у майбутньому. Україна намагається зробити так, щоб Крим став для Путіна пасивом, а не активом. Мета полягає в тому, щоб ізолювати його і, таким чином, відтіснити російські повітряні та морські сили від півдня України й задушити його як логістичний центр.

"Україна вже продемонструвала здатність крилатих ракет Storm Shadow і Scalp, що постачаються з Великої Британії і Франції, а також власних хитромудрих саморобних морських безпілотників вражати російські військові кораблі, зокрема великі десантні кораблі класу «Ропуха».

Українські безпілотники і ракети вивели з ладу до половини колись грізного Чорноморського флоту. Майже весь флот, що залишився, був змушений передислокуватися з Севастополя до порту Новоросійська, розташованого за 300 км на материковій частині Росії. Сам Новоросійськ зазнав нападу з морських та повітряних безпілотників 17 травня. Були уражені залізничний вокзал і електростанція, а також військово-морська база", – пише видання.

The Economist пише, що зараз Україна використовує смертоносну комбінацію ATACMS і все більш досконалих безпілотників, щоб систематично послаблювати російську протиповітряну оборону в Криму, вражати авіабази і завдавати ударів по критично важливих логістичних і економічних об'єктах.

Лоуренс вважає, що зосередженість на підриві російської мережі ППО може також бути частиною підготовки до неминучого прибуття перших партій винищувачів F-16 з Європи.

Видання відзначає, що розхвалена і дуже дорога російська система протиповітряної оборони С-400 виявилася неефективною. Кожна батарея коштує близько 200 мільйонів доларів, і її нелегко замінити.

The Economist нагадує, що внаслідок удару по авіабазі Джанкой 17 квітня ЗСУ уразили не лише батарею С-400, а й гелікоптери і командно-диспетчерський пункт. А через місяць масштабний обстріл ATACMS авіабази в Бельбеку знищив чотири літаки, а також радар ППО С-400 і щонайменше дві пускові установки. 30 травня було знищено два російських патрульних катери і пошкоджено два транспортних пороми біля Керченського мосту.

Радник НАТО з логістики генерал Бен Годжес каже, що російським військам у Криму «немає де сховатися». За допомогою супутникової та повітряної розвідки, яку надають союзники по НАТО, власного глибокого знання території та агентів, ніщо не може рухатися в Криму так, щоб українці не знали про це.

"З появою ATACMS і вдосконаленням власних безпілотників кожен квадратний метр півострова перебуває в зоні досяжності, в тому числі чутливі до часу цілі, як-от колони літаків і техніки, що пересуваються автомобільним або залізничним транспортом", – пише журнал.

Годжес впевнений, що українці «знесуть Керченський міст, коли будуть готові». Проте, потенційно складнішим завданням буде зруйнувати нову вдосконалену залізничну лінію, що проходить уздовж Азовського моря від російського Ростова через південноукраїнські міста Маріуполь і Бердянськ до Криму.

Речник Сил оборони Півдня Дмитро Плетенчук каже: «Залізниця вздовж сухопутного коридору – це визнання з боку російських окупантів того, що Кримський міст приречений. Вони шукають спосіб застрахувати свої ставки, оскільки усвідомлюють, що рано чи пізно у них виникнуть проблеми».

Бен Баррі з Міжнародного інституту стратегічних досліджень вважає, що першою перевіркою стратегічного успіху української кампанії в Криму може стати нинішнє літо, коли російські відпочивальники зазвичай прямують через Керченський міст на курорти півострова. Якщо вони вирішать не їхати, це буде поганим знаком для Путіна, адже Крим значною мірою залежить від туристичної галузі, і торік кількість бронювань скоротилася майже наполовину.

"Крим перетворився з престижного проєкту на джерело виснаження російських ресурсів", – підсумовує Баррі.

втрати ворога далекобійні ракети ATACMS атаки крим

Знак гривні
Знак гривні