Журналіст Укрінформу, що розповів про "темники" в агентстві, отримав повістку

Кореспондент Укрінформу в Чернігівській та Черкаській областях Юрій Стригун, який 30 травня публічно підтвердив факт розсилання “темників” в агентстві, отримав 31 травня повістку з вимогою з'явитися до ТЦК за місцем реєстрації.

Юрій Стригун. Фото з його фейсбуку
Юрій Стригун. Фото з його фейсбуку

Про це він повідомив Інституту масово інформації.

Повістку принесли журналісту не за місцем його реєстрації, а надіслали до київського офісу Укрінформу (за місцем роботи). Також Юрій Стригун заявив ІМІ, що новопризначений гендиректор Укрінформу Сергій Череватий видав окреме розпорядження для журналіста терміново з'явитися до ТЦК і поінформувати його про результати такого візиту.

За словами журналіста, йому також запропонували приїхати до Києва і фізично розписатися за отримання повістки й відповідного наказу керівництва Укрінформу. 

“Прислали сьогодні мені повістку, з'явитися за місцем прописки в Тальнівський ТЦК (Черкаська область. – Ред.) в понеділок, 3 червня, для оновлення даних”, – розповів він.

Юрій Стригун називає дивним збігом обставин таку увагу до нього з боку військкомату після підтвердження ним отримання в грудні 2023 року від редактора Укрінформу “темника” з бажаними та небажаними спікерами в Чернігівській області. 

За словами журналіста, йому 57 років і в армії він ніколи не служив.  

Водночас гендиректор Укрінформу Сергій Череватий заявив, що 22 травня від РТЦК Черкаської, Київської та Дніпропетровської областей було відправлено розпорядження про необхідність працівникам агентства, в тому числі Юрію Стригуну, прибути до ТЦК для звірки облікових даних.

За словами Череватого, Укрінформ отримав цей документ 31 травня.

"У відповідь роботодавець, тобто Укрінформ, зобов’язаний видати наказ про повідомлення військовозобов’язаного про необхідність прибуття працівника до РТЦК, де він перебуває на обліку для звірки військово-облікових даних.

У разі невиконання цього розпорядження стосовно керівника застосовується адміністративна відповідальність. Тому ми не могли проігнорувати цей документ.

На початку червня усі ці працівники мають прибути на звірку військово-облікових даних до відповідних РТЦК.

Вчора такі документи отримали троє людей, сьогодні двоє. Звірка триває на постійній основі. Відповідно, ми підготували наказ про повідомлення, який відправили працівникам на ознайомлення", – розповів гендиректор Укрінформу.

Нагадаємо, 30 травня на Суспільному вийшов матеріал, у якому кореспондент Укрінформу в Чернігівській та Черкаській областях Юрій Стригун повідомив, що в грудні 2023 року отримав від редактора “темник” з бажаними та небажаними спікерами в Чернігівській області. 

29 травня “Українська правда” оприлюднила статтю “Всі свої. Як Офіс президента бере під контроль Укрінформ”, у якій повідомила, що журналіст Олексій Мацука, якого вважають ставлеником Офісу президента, на посаді гендиректора Укрінформу запровадив цензуру та “темники”.

Читайте також: Цензура, тиск і "темники". Як ОП впливав на найстаріше інформагентство країни, — розслідування

тиск на ЗМІ мобілізація цензура медіа

Знак гривні
Знак гривні