2600 партій і 969 мільйонів виборців. Як відбуваються і які тенденції показують вибори в Індії

1 червня індійці проголосують на останньому етапі поетапних виборів, щоб вирішити долю 904 кандидатів, зокрема прем'єр-міністра Нарендри Моді, завершуючи найбільшу виборчу кампанію у світі, яка стартувала 19 квітня.

На фінальному етапі розігруються 57 місць у восьми штатах і федеральних територіях, виборці обиратимуть депутатів до Лок Сабхи – нижньої палати парламенту.

Доцент кафедри міжнародного розвитку Університету Роскілде Содіп Сен у блозі на Al Jazeera прогнозує, що індуїстські націоналісти на чолі з Моді, швидше за все, переможуть на виборах і використають свій новий мандат, щоб придушити будь-яку опозицію. Texty.org.ua публікують ключові фрагменти матеріалу.

Фото: Getty Images
Фото: Getty Images

Для багатьох спостерігачів однозначна перемога Нарендри Моді та його індуїстської націоналістичної партії «Бхаратія Джаната» (вона ж БДП або Індійська народна партія) – це передбачуваний результат загальних виборів в Індії. Вони наполягають на тому, що питання не в тому, чи переможе Моді, а в тому, скільки він отримає місць і голосів.

Однак, попри таку, здавалося б, визначеність щодо результату цих виборів, правляча партія та її лідер виглядають знервованими. Це означає, що після оголошення переможця можуть настати темні і більш репресивні дні.

Вибори в Індії – це справді велика подія. На 543 місця в нижній палаті парламенту претендують 2600 зареєстрованих політичних партій. З 969 мільйонами виборців, які мають право голосу, це також найбільші вибори у світі. Виборча комісія Індії налічує 15 мільйонів осіб, які здійснюють моніторинг та сприяють проведенню виборів. Голосування також розтягнулося на 44 дні. За цей час чинний прем'єр-міністр Моді, який балотується на третій термін, відвідав понад 200 публічних заходів і дав 80 інтерв'ю.

Було б легко сказати, що те, що ми спостерігаємо, є святом демократії. Але цифри можуть бути оманливими.

Вже кілька років в Індії спостерігається стійкий демократичний спад. Свободу ЗМІ та преси придушують, а про журналістську незалежність взагалі вже не йдеться. У 2024 році «Репортери без кордонів» оголосили, що індійські ЗМІ перебувають у «неофіційному надзвичайному стані». Права меншин також систематично зазнають утисків. Каральні заходи включали свавільні затримання та арешти, публічне шмагання та знесення будинків, підприємств і культових споруд.

Всі ці заходи допомогли індуїстським націоналістам на чолі з Моді стати гегемоном в індійській політиці задовго до виборів. Проте, напередодні цих виборів вони виглядали невпевненими у своїх позиціях. Але чому?

Коментатори відзначають, що хоча ніхто не сумнівається в перемозі Моді на виборах, ураппатріотизм навколо нього як лідера, що йде на третій термін, був помітно неяскравим. Під час виборів це знайшло своє відображення в дещо низькій явці виборців. Імідж БДП як «винищувача корупції» зазнав поразки наприкінці березня, коли очолювана Верховним судом група з розкриття схеми виборчих облігацій – надзвичайно секретної програми «фінансування виборів», запровадженої урядом Моді у фінансовому законопроекті 2017 року, – виявила, що БДП була її найбільшим бенефіціаром. Опозиція назвала цю схему «найбільшим у світі здирницьким рекетом», яким керує сам прем'єр-міністр.

До того ж бракує гострих виборчих питань, які могли б активізувати виборців. Такі широко розрекламовані передвиборчі обіцянки, як будівництво храму Рами в Айодх'ї на місці руїн мечеті Бабрі, зруйнованої індуїстським натовпом у 1992 році, та скасування гарантованого Конституцією особливого статусу штату Джамму і Кашмір, вже були виконані. Увага переключилася на «хлібні питання», а результати діяльності правлячої партії щодо «економічного зростання, створення робочих місць та подолання бідності» виявилися не надто вражаючими.

Майже 800 мільйонів людей залишаються залежними від державних пайків. Рівень безробіття серед 20-24-річних коливається на рівні 50 відсотків. Сьогоднішня Індія також є більш нерівною, ніж за часів британського колоніального правління. За часів Моді частка доходу та багатства першого відсотка населення досягла 22,6% та 40,1% відповідно. Частка доходу першого відсотка населення Індії зараз є однією з «найвищих у світі», вищою за Південну Африку, Бразилію та США.

Нервуючи через те, як ці питання вплинуть на виборчі перспективи керівної партії, уряд був безкомпромісним.

Партія «Бхаратія Джаната» має більше грошей, ніж усі інші політичні партії разом узяті. Проте, коли Індійський національний конгрес, найбільша опозиційна партія Індії, спробував залучити невеликі індивідуальні пожертви, уряд взяв на озброєння Департамент прибуткового податку і заморозив банківський рахунок партії. Податкові органи також конфіскували у партії 14 мільйонів доларів.

Менш ніж за місяць до початку виборів головний міністр Делі і лідер партії «Аам Аадмі» Арвінд Кеджрівал був заарештований федеральним агентством по боротьбі з фінансовими злочинами за «звинуваченнями у хабарництві» у зв'язку з політикою Делі щодо алкоголю. Члени партії заявили, що це був політично мотивований крок, спрямований на те, щоб перешкодити його передвиборчій кампанії.

Керівна партія «Бхаратія Джаната» також намагається нагадати електорату про свою «історію походження», а саме про свій ісламофобський дух і прагнення. Зазвичай Моді дозволяє іншим членам БДП вдаватися до відверто ісламофобської риторики, тоді як сам зберігає ауру стоїчного духовного лідера. Однак цього разу він відчув потребу взяти на себе мантію ісламофоба. Під час передвиборчої кампанії він регулярно використовував лайливі слова і називав мусульман «інфільтрантами з великими сім'ями». Він стверджував, що опозиційна партія Індійський національний конгрес збере всі багатства індусів і перерозподілить їх серед «інфільтрантів». Моді також заявив, що ІНК здійснює «джихад голосів», об'єднуючи мусульман проти нього.

4 червня Моді, найпевніше, буде оголошений переможцем. Але перемога не зменшить занепокоєння керівної партії та її лідера щодо свого впливу на індійську політику. Як і напередодні виборів, цілком ймовірно, що БДП і Моді продовжать свої зусилля, спрямовані на подальше закріплення гегемонії і домінування індуїстських націоналістів. В умовах демократії, що вже занепадає, це означатиме посилення репресивних заходів і, можливо, придушення всіх залишків протесту й опозиції.

індія вибори моді

Знак гривні
Знак гривні