Телескоп Вебба знайшов найвіддаленішу галактику. Вона має дивні властивості (ФОТО)

Космічний телескоп NASA імені Джеймса Вебба знайшов найвіддаленішу відому галактику під назвою JADES-GS-z14-0, повідомляє NASA.

Найвіддаленіша відома галактика

"Це відкриття стало не просто новим рекордом відстані для нашої команди. Найважливішим аспектом JADES-GS-z14-0 було те, що враховуючи таку відстань, ця галактика має бути за своєю суттю дуже яскравою.

На знімках видно, що світило міститься на відстані понад 1600 світлових років, що доводить, що світло, яке ми бачимо, походить переважно від молодих зір, а не від випромінювання поблизу зростаючої надмасивної чорної діри. Така кількість зоряного світла означає, що галактика в кілька сотень мільйонів разів перевищує масу Сонця" — розповідають дослідники.

Науковці спантеличені питанням: як природа могла створити таку яскраву, масивну і велику галактику менш ніж за 300 мільйонів років?

Зафіксовані довжини хвиль світла засвідчують наявність іонізованого газу, що може бути зумовлено великою кількістю водню і кисню, розповідають дослідники.

"Наявність кисню на такому ранньому етапі життя цієї галактики є несподіванкою і свідчить про те, що кілька поколінь дуже масивних зірок вже прожили своє життя до її появи", — коментують у НАСА.

Вчені зазначають, що всі ці спостереження свідчать про те, що JADES-GS-z14-0 не схожа на ті типи галактик, які, як передбачали теоретичні моделі та комп'ютерні симуляції, існували в дуже ранньому Всесвіті.

космос галактики наса дослідження

Знак гривні
Знак гривні