Цензура, тиск і "темники". Як ОП впливав на найстаріше інформагентство країни, — розслідування

У кінці травня у найстарішому інформаційному агентстві країни Укрінформ, заснованому ще у 1918 році, змінилося керівництво. Замість Олексія Мацуки, який керував державним агентством пів року, новим гендиректором призначили Сергія Череватого.

Як йдеться в статті-розслідуванні “Української правди”, на Банковій вирішили замінити Мацуку, оскільки на працівників Укрінформу чинився тиск і ці факти стали відомі посольствам країн G7 і все активніше обговорювалися в медіасередовищі.

"Його [Мацуки] шість місяців в агентстві нагадували управлінський хаос – тиск на працівників, інформаційні перекоси на користь влади, звільнення десятків журналістів і редакторів, а потім різкі спроби все "зам'яти", щоб інформація не вийшла назовні", – йдеться у матеріалі.

Як нагадує видання, ексзасновник інформагентства “Новости Донбасса” Олексій Мацука з 2020-го до 2023 року працював шеф-редактором державного телеканалу “FreeДОМ”, який створили на базі каналу іномовлення UATV.

УП пише, що Мацука демонстрував особливу прихильність до нинішньої влади з початку каденції Володимира Зеленського. Медійник заперечував патріотизм у журналістиці та говорив про потребу створити ще один державний російськомовний телеканал “Дом-2”. 9 листопада 2023 року він за вказівкою офісу президента був призначений на посаду гендиректора агентства “Укрінформ”, а у травні 2024 року – усунутий з посади.

У розслідуванні йдеться, що сам медійник не приховував свої зв'язки з ОП. У розмовах із колективом агенції він часом повторював: "меня Офис назначил". А коли не вдавалося виконати завдання Банкової, міг обмовитися: "Они меня повесят". Одного разу це прозвучало, коли Мацуці не вдалося запросити в пресцентр Укрінформу всіх міністрів для річного звіту про роботу.

"На момент приходу в Укрінформ колишньому шеф-редактору FREEДОМ бракувало менеджерських якостей для керування інформагентством, де працюють понад 300 осіб, і яке має корпункти майже в усіх регіонах України та в 11 країнах світу.

"Молода перспективна команда" Мацуки формувалася фактично з коліс. І допомагали йому в цьому представники Офісу президента", – зазначають автори розслідування. 

Вони пишуть, що ОП контролював Укрінформ, зокрема, через Єгора Сігарьова – нового заступника гендиректора агентства, який також опікувався фінансовими та маркетинговими питаннями. До приходу в агентство він не мав досвіду роботи в медіа, працював на керівних посадах у департаменті патрульної поліції та Агентстві з розшуку та менеджменту активів (АРМА).

При цьому Єгор Сігарьов – однокурсник радників керівника ОП (Андрія Єрмака) Дарії Зарівної та Владислава Власюка, який є секретарем санкційної групи Єрмака-Макфола. Вони разом вчилися на юридичному факультеті КНУ імені Тараса Шевченка. Саме Власюка троє співрозмовників назвали неформальним “куратором” агентства від Офісу президента.

У статті також йдеться, що з приходом Мацуки в Укрінформі з'явилися і лояльні до Офісу контент-мейкери. Зокрема, в грудні минулого року на YouTube-каналі агентства запустили програму радника керівника ОП Сергія Лещенка під назвою "Лещенко запитує"

"Нову менеджерську команду в Укрінформі передусім цікавили фінансова звітність і скорочення "старих" нелояльних працівників, щоб взяти на роботу "своїх".

За даними, які Міністерство культури та інформполітики надало УП, впродовж січня – квітня 2024 року Олексій Мацука та Єгор Сігарьов (головний кадровик нового керівника – Ред.) отримували по 287% премії від посадового окладу", – йдеться у матеріалі.

За інформацією видання, на посаді в державній інформагенції Мацука “майже щодня поширював у редакційних чатах теми, які “бажано висвітлювати”, а також, як “краще пояснювати” політичні, військові та міжнародні події. Простіше кажучи, “темники”. Творчі редакції також отримували списки експертів з контактами, до яких варто звертатися при підготовці новинних і аналітичних матеріалів”.

“На одній з перших планірок Мацука запитав, навіщо ми опублікували, на його думку, “піарний” блог тодішнього командувача Об’єднаних сил генерала Сергія Наєва. Він довго обурювався. А потім наказав погоджувати з ним усі блоги, статті, інтерв’ю”, – пригадує під час спілкування з УП один з учасників планірки.

Це сталося за тиждень після того, як стало відомо, що в Міністерстві оборони розглядають можливість звільнення трьох командувачів ЗСУ, серед яких був і Наєв.

Так само нові керівники просили не поширювати в соцмережах агентства контент колишнього головкома Валерія Залужного. SMM-відділ не виконував таких “прохань”.

Під кінець минулого року напруга між менеджментом і колективом досягла свого піка, зазначають автори публікації.

“За словами співрозмовників УП серед працівників Укрінформу, на початку грудня 2023 року Мацука особисто відправив регіональній редакції файли з рекомендаціями, які теми треба висвітлювати кореспондентам в областях, у кого брати коментарі, а в кого не бажано.

“Українській правді” вдалося ознайомитися з документами для регіонів, які надсилав колишній гендиректор агентства.

Майже в кожному файлі була колонка “небажані спікери” з переліком людей, організацій, місцевих політиків, коментарі яких не треба використовувати в матеріалах.

Загальна тенденція, яка спостерігається в усіх документах: серед “небажаних спікерів” – опозиційні до нинішньої влади діячі”, – ідеться в статті.

Перелік тем, спікерів і небажаних спікерів у Львівській області. Джерело: УП
Перелік тем, спікерів і небажаних спікерів у Львівській області. Джерело: УП

“Ці “темники” не дали результату. Колектив агентства відмовився працювати за такими “креативними” методами, які вже траплялися в історії України”, – зазначається в статті.

На початку 2024-го з агентства почали масово звільнятися працівники. За даними, які агентство надало у відповідь на запит УП, з моменту призначення Олексія Мацуки з Укрінформу пішли 45 людей (30 із них – за останні три місяці), зокрема керівники творчих підрозділів, журналісти, відеооператори, фотокореспонденти, маркетологи. Серед них і заступниця гендиректора – кураторка майже всіх творчих редакцій Марина Сингаївська. Всі вони працювали в агентстві роками, а впродовж останніх шести місяців протистояли тиску згори.

Наприкінці січня посли країн G7 зустрілися з українськими журналістами та редакторами, і на цій зустрічі дізналися від Сингаївської “про тиск і намагання цензурувати роботу Укрінформу з боку нового керівництва. Також вона показала послам і колегам “рекомендації”, які Мацука надсилав регіональній редакції”.

За даними джерел в оточенні президента, про які пише УП, на Банковій одразу почали обговорювати можливі сценарії виходу сухими з води – “щоб ніхто не здогадався про факапи”. Відтак і вирішили звільнити Мацуку.

24 травня т.в.о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв повідомив, що новим керівником агентства призначений полковник ЗСУ Сергій Череватий – військовий журналіст і кандидат політичних наук.

З 2000-х Череватий працював у різних військових медіа та викладав військову журналістику у вищих навчальних закладах, був заступником тодішнього командувача ОСУВ “Хортиця” Олександра Сирського зі стратегічних комунікацій. Під час повномасштабного російського вторгнення став речником Східного угруповання військ ЗСУ.

Співрозмовники УП серед військових, які безпосередньо перетиналися з Череватим у роботі, характеризують його як людину з менеджерськими здібностями, яка розбирається в "контрольованих комунікаціях" і пресрелізах, але не в роботі цивільних ЗМІ.

оп тиск скандал медіа

Знак гривні
Знак гривні