Наслідки російських обстрілів: наскільки впала частка ТЕС в енергосистемі України

Після російських атак цієї весни в енергосистемі України не залишилося жодної теплової електростанції, яка б не була пошкоджена або зовсім зруйнована.

Знищена росіянами Охтирська ТЕЦ у Сумській області Фото: ДСНС
Знищена росіянами Охтирська ТЕЦ у Сумській області Фото: ДСНС

Про це розповів радник прем'єр-міністра, колишній в.о. міністра енергетики й член наглядової ради "Укренерго" Юрій Бойко в інтерв'ю Апострофу.

"Традиційно ТЕС виробляють близько 30% електроенергії. Зараз же їх частка ледве сягає 5%", – сказав Бойко.

За його словами, зазнала великих втрат і гідроенергетика. Дві електростанції повністю не працюють.

Радник прем'єр-міністра зазначив, що зараз в енергосистемі працюють атомні станції. Проте саме на теплу пору року припадає активна ремонтна кампанія атомних енергоблоків. Гідроелектростанції, що зберегли працездатність, також продовжують виробляти електроенергію.

"Сьогодні також дуже рятують сонячні станції, яких свого часу в нас побудували навіть із надлишками, і за нормальних умов роботи енергосистеми їх доводилося обмежувати у видачі потужності в мережу. Тепер вся ця потужність в системі споживається і дозволяє дещо пом’якшити наслідки ворожих обстрілів", – також додав Бойко.

Крім того, зазначив радник прем'єр-міністра, за нинішніх умов дуже важливим фактором став імпорт енергії з сусідніх країн. Нинішні можливості дозволяють отримувати з європейської енергосистеми до 1,7 гігавата потужності. І це дає змогу принаймні частково покривати недостачу енергії.

"Втім, повністю компенсувати дефіцит таким чином неможливо. Адже втрачено генеруючі потужності набагато більші, ніж 1,7 гігавата", – пояснив Бойко. Він нагадав, що за даними Міністерства енергетики, російськими ракетами було знищено понад 8 гігаватів генеруючих потужностей, що становить близько 40% від наявних в системі.

Щодо відновлення генеруючих потужностей до настання зими, Бойко спрогнозував, що через масштабні руйнування на багатьох об’єктах відновити їх роботу до зими не вдасться.

Він розповів, що для компенсації потужності тільки одного втраченого блоку ТЕС потрібно побудувати 40-60 об’єктів розподіленої генерації. А для того, щоб компенсувати всі 8 гігаватів втрачених потужностей, таких об’єктів знадобиться 1600.

"Тому для того, щоб енергосистема, і взагалі держава, встояли наступної зими, нам треба рухатися одночасно в декількох напрямках. Потрібно активно будувати розподілену генерацію, але водночас робити все можливе, щоб відновити роботу зруйнованих електростанцій і забезпечити їх захист за допомогою сучасних систем ППО", – підсумував Бойко.

обстріли енергосистем тес енергетичний фронт

Знак гривні
Знак гривні