Які країни підтримали застосування ЗСУ їхньої зброї по території Росії (Інфографіка)

Після значного посилення повітряного терору Росії проти цивільного населення в Україні і нового наступу окупантів на Харківщині питання застосування ЗСУ західної зброї по території РФ вже обговорюється в Євросоюзі та НАТО. Більшість союзників, якщо судити з їхніх публічних заяв, виступають за зняття обмежень. Водночас низка країн уже заявила, що Україна має право використовувати західну зброю по території РФ для захисту від агресії.

За підрахунками аналітиків “Слово і діло”, до цього списку можна включити такі країни як Велика Британія, Польща, Литва, Латвія, Нідерланди, Швеція, Чехія, Фінляндія.

Водночас деякі країни надають Україні потужну далекобійну зброю, але забороняють застосовувати її по території Росії. До таких країн належать провідні країни Європи – Франція, Німеччина та Італія. Також у списку тих, хто проти застосування зброї по Росії, Бельгія.

Інфографіка: Слово і діло
Інфографіка: Слово і діло

У питанні використання військової допомоги важливою є позиція головного союзника України – США. Але там немає єдності щодо того, варто Україні чи не варто використовувати американську зброю для ударів по Росії.

Україна звернулася до адміністрації Джо Байдена із проханням зняти обмеження на використання наданої зброї. Публічно в Білому домі заявили, що їхня позиція не змінилася, але ЗМІ повідомили, що там розпочалася активна дискусія щодо зняття заборони.

Ініціював обговорення Державний департамент: держсекретар Ентоні Блінкен після «протверезного візиту до Києва» вважає, що Україні потрібно дозволити завдавати ударів по цілях на території РФ. У Києві він сказав, що Штати це не заохочують, але вирішувати має сама Україна.

удари по РФ союзники україни західна зброя

Знак гривні
Знак гривні