ЗСУ отримали на озброєння останню версію комплексів NASAMS 3 (ВІДЕО)

Українські військові отримали на озброєння останню версію комплексів NASAMS 3, що можуть застосовувати нові зенітні ракети.

Пускова установка NASAMS з ракетами AIM-120D, AMRAAM-ER та AIM-9X. Фото: mil.in.ua
Пускова установка NASAMS з ракетами AIM-120D, AMRAAM-ER та AIM-9X. Фото: mil.in.ua

Відео застосування комплексу оприлюднив фонд United24.

На відео було показано перехоплення повітряних об’єктів українським зенітним комплексом NASAMS, що випустив ракету ближнього радіуса AIM-9X.

Як пишуть аналітики порталу Мілітарний, їх використання реалізоване лише на системах третього покоління.

"AIM-9X можна легко відрізнити за відсутніми закрилками в середній частині фюзеляжу, що є на базових для комплексу ракетах AIM-120 AMRAAM", — зазначають аналітики.

Вони пояснюють, що головною відмінністю зенітного комплексу третього покоління порівняно з системами, що були передані Україні у 2022 році, є новий пункт управління (Fire Distribution Center) та пускова установка Mk.2, що дозволило застосовувати зенітні ракети інших моделей.

До боєкомплекту останньої версії комплексу, окрім базових перехоплювачів AIM-120 AMRAAM, входять ракети ближнього радіуса дії AIM-9X та ракети середньої дальності AMRAAM-ER.

AIM-9X — це сучасна авіаційна ракета ближнього радіуса дії з інфрачервоною головкою самонаведення. Через свою специфіку вона ідеально підходить для перехоплення ближніх високоманеврених повітряних цілей. Дальність дії цієї ракети при наземному запуску обмежується 12 км.

Результативність системи

Як розповів командир батареї з позивним Барон, на рахунку його підрозділу 252 підтверджені цілі — це 114 дронів та 137 крилатих ракет.

За словами Барона, робота в складних умовах та постійне перебування комплексу на чергуванні в Україні виявило низку вразливостей, які опрацювали та виправили інженери Kongsberg з урахуванням побажань українських військових.

Офіцер розповів, що його підрозділ комунікує з розробниками та передає свої поради щодо поліпшення системи. Вони навіть розробили новий підхід до процесів перезаряджання ЗРК.

«Я не розкриватиму жодних таємниць. Це інновація нашого підрозділу. Були випадки, коли ми перезаряджали наші пускові установки двічі просто посеред ворожого обстрілу», — розповідає він.

NASAMS ППО ракети зрк

Знак гривні
Знак гривні