Яким буде дефіцит електроенергії влітку: прогноз аналітиків

Якщо не буде нових пошкоджень, а температури будуть помірними, влітку дефіцит потужності у пікові години в Україні сягатиме 1,3 ГВт.

Фото ілюстративне, з відкритих джерел
Фото ілюстративне, з відкритих джерел

Таку оцінку навела генеральний менеджер з організації консультативних послуг у сфері безпеки та стійкості DiXi Group Олена Лапенко, повідомляє "Укрінформ".

"Якщо літо буде не дуже спекотним, то дефіцит у пікові години може не перевищувати 1,3 ГВт. У години мінімальних навантажень або піку генерації з ВДЕ дефіцит може бути відсутній", — сказала Лапенко.

За її словами, за базового сценарію кількість дефіцитних годин у літній сезон не перевищуватиме 21%.

Другий сценарій — це збільшення попиту на електрику внаслідок підвищення середньодобових температур за відсутності нових пошкоджень. За оцінкою DiXi Group, тоді дефіцит у пікові години споживання може перевищувати 2,5 ГВт, кількість дефіцитних годин становитиме 28%.

У третьому сценарії експерти DiXi Group врахували можливість повторних атак на енергосистему за збереження помірного температурного режиму. У такому випадку дефіцит у пікові години споживання становитиме близько 2,8 ГВт, кількість дефіцитних годин становитиме 35%.

Нагадаємо, внаслідок російських обстрілів 16 травня НЕК "Укренерго" для подолання дефіциту в енергосистемі змушена була ввести графіки відключень для побутових споживачів. Обмеження споживання промисловості діяли із 8 травня.

Як прогнозує Укренерго, в спекотні місяці графіки відключень електроенергії можуть бути жорсткішими, адже спека негативно впливає на сонячні панелі, а люди вмикатимуть кондиціонери та вентилятори.

енергетична криза обстріли енергосистем енергетичний фронт

Знак гривні
Знак гривні