Що означатиме для України перемога лейбористів на виборах у Британії, — Politico

Лідер опозиції Кір Стармер наполегливо працює над тим, щоб його партію не вважали слабкою в питаннях оборони, пише Politico, аналізуючи майбутні дострокові парламентські вибори у Британії.

Видання зазначає, що лідер лейбористів Кір Стармер провів останні чотири роки, намагаючись позбавити британських виборців від думки, що його партія непатріотична і слабка в питаннях оборони.

Це означало майже єдиний фронт з консервативним урядом у питаннях зовнішньої політики — і непохитну відданість НАТО і війні в Україні.

"Останнє, чого хоче будь-хто в Україні, — це бачити, як політичні партії у Великій Британії сперечаються про те, що для них є питанням життя і смерті", — заявив Стармер у неділю.

Зараз Британія готується до виборів, які відбудуться 4 липня, й Стармер, схоже, досяг успіху у виконанні своєї основної місії. Широкий спектр опитувань громадської думки показує, що британська громадськість зараз довіряє лейбористам, а не консерваторам в питаннях оборони й національної безпеки, так само як і в майже всіх інших питаннях, пише Politico.

Лейбористи намагаються переконати не лише британську громадськість. Тіньовий міністр закордонних справ Девід Ламмі та тіньовий міністр оборони Джон Гілі цього місяця відвідали Київ, щоб запевнити своїх колег у тому, що лейбористський уряд Великої Британії буде повністю відданий військовій підтримці України.

Девід Ламмі, Джон Гілі та Андрій Єрмак. Фото: ОП
Девід Ламмі, Джон Гілі та Андрій Єрмак. Фото: ОП

"[Ламмі] і я мали одне просте повідомлення під час нашого візиту - що Велика Британія продовжує бути єдиною в підтримці України", — сказав Гілі після візиту.

"Якщо після виборів зміниться уряд, то не зміниться рішучість Британії підтримувати Україну, протистояти російській агресії і переслідувати [президента Росії Володимира] Путіна за його воєнні злочини", — додав він.

Лейбористи пообіцяли з часом витрачати 2,5% ВВП Великої Британії на оборону — але не до 2030 року, як обіцяв чинний премєр Ріші Сунак минулого місяця. Натомість лейбористи кажуть, що вони будуть відповідати планам витрат Сунака лише тоді, "коли це дозволять фінансові умови", а також заявляють, що їм потрібно провести повний військовий аудит, перш ніж давати будь-які обіцянки.

підтримка заходу вибори україна-британія

Знак гривні
Знак гривні