“Не бійтесь і не читайте маячню”. Досвід мобілізації киянина до батальйону “Вовки Да Вінчі”

“У новинах, твітерах та телеграмах демонізують ТЦК, процес мобілізації та армію, — пише у соцмережі Х киянин, боєць батальйону “Вовки Да Вінчі” з позивним “Сокіл”. — Спробую поділитись своїм суб’єктивним особистим досвідом, щоб трохи розказати, що і як відбувається на практиці”. З дозволу автора передруковуємо його допис, не вказуємо його ім’я та прізвище з міркувань безпеки.

Фото автора з особистої сторінки в Х
Фото автора з особистої сторінки в Х

Хіпстер

На початок 2023-го я був звичайним київським хіпстером, пив фільтр, працював з “маком” у модних кав’ярнях, продюсував подкасти та був операційним директором в агенції Kultura Studio, керував школою китайської, донатив, ліпив мємчікі, ходив на акції протесту. У якийсь момент за читанням Сенеки та Марка Аврелія зрозумів, шо час і мені йти в армію.

Підготовка

Пішов на заняття з тактики, стрільби (спойлер: воно не треба), на домедичку до Фонду Притули та до спільноти “Солом’янські котики (сюди сходити обов’язково), скупив усі воєнторги на районі (не роби так), визначився, шо хочу літати на FPV, пішов на курси, отримав диплом (дуже правильне рішення).

Краще сам подумай, чим хочеш займатись і підготуйся. Не обов’язково це буде бойова посада. Без діловода, кухаря, водія чи логіста далеко не поїдеш. В медійних підрозділах часто можна знайти вакансії комунікаційників/дизайнерів. Погуляй по сайту агенції LobbyX, щоб зрозуміти, які взагалі можуть бути професії.

Пошук підрозділу

Паралельно шукав підрозділ, куди б мене взяли на БПЛА і куди б я хотів — зайобував друзів, відгукувався через LobbyX, писав напряму бригадам, заповнював анкети на сайтах.

Дуже важливо знайти нормальний підрозділ з нормальним бойовим командиром, щоб потім не бути учасником шоу "Я соромлюсь свого командира". Не соромся діставати друзів військових, пиши у твітері тим, на кого підписаний, питай друзів-волонтерів, монітор lobbyX.

Багато батальйонів/бригад проводять власний рекрутинг. Суб’єктивно, краще обирати медійний підрозділ з молодими/прогресивними командирами. Там менше шансів на армійські зай*би, більший шанс на краще забезпечення тощо (але це не точно).

Перед ТЦК

Перш ніж йти в ТЦК, треба зібрати ще великий пакет з документами. При вході до ТЦК на дошці оголошень подивись список всього.

У моєму випадку це: копія документів про освіту, копія паспорта та ІНН, виписка про місце реєстрації та про відсутність судимостей (за 2 хв генерується в Дії), довідка про склад сім’ї (її можна взяти в рай/сільраді), довідка від нарколога (гуглиш, знаходиш клініку і робиш за годину), аналіз крові та сечі, аналіз на ВІЛ.

Ну і, власне, відношення (така бамажка, у якій твій майбутній командир каже, що ти топ тіп і він хоче тебе до себе). Зроби копію відношення, оригінал залиш собі, воно може знадобитись пізніше в навчальному центрі

Для мобілізації потрібно менше доків, але краще уточни актуальний список у ТЦК.

ТЦК

Голосіївський ТЦК не крутив мене, не закривав у кабінетах і не заставляв нічого підписувати. Проконсультували, обдзвонили майорів та підполковників, щоб допомогти, порадили як краще зробити, щоб відношення подіяло.

У ТЦК провели поза чергою по всім кабінетам. ВЛК, психологічні тести, папери — все зробив за день. Спитали, чи потрібен мені час закрити справи. Можуть дати два тижні. У мене всьо було готово, тому вже наступного дня запакувався в бусік і провів незабутню ніч в дорозі до навчального центру.

Розподіл

Приїхали на розподіл. Вигрузились з бусіка. Нас познайомили з “покупцями” — представниками бригад/підрозділів, які пропонували долучитись до них.

Вибрати було з кого — Азов, ДШВ, Морпіхи, ССО, ГУР, ППО, Вовки, ТРО тощо. Якщо до цього ти не маєш відношення або вже маєш, але передумав – ти можеш підійти, поспілкуватись і вибрати собі новий підрозділ.

Після передачі особової справи в НЦ вже буде важко щось поміняти, бо документи йдуть на ГШ і поміняти можна буде тільки через контакти в ГШ.

Контракт

Далі — підписання контракту. Вибір між контрактом на період війни, на 3, 5 і 10 років. Різниця між контрактом на 3 роки та на період війни в премії за перший контракт – при контракті на період війни її не виплачують. Я обрав на три.

При мобілізації все так само, тільки ти не підписуєш контракт, а одразу йдеш на розподіл.

Я раджу обирати контракт, так більше шансів потрапити, куди захочеш, поїхати на навчання за кордон, плюс деякі премії. В іншому різниці між контрактом на період дії воєнного стану і мобілізацією різниці немає.

Після підписання новоприбулих ділили на дві групи. Пізніше дізнався, що відбирали 200 людей для навчання в Іспанії. Критерії — фізо, відсутність кредитів чи боргів по аліментах. Знання мов чи наявність закордонного паспорта не має значення.

Мене відібрали для навчання в Іспанії.

Спорядження

Далі ми пішли на склад отримувати речі. МІРЯЙ ВСЕ, бо потім не поміняють. Перш ніж підписати бумажку — перевір, щоб видали все. Якщо кажуть "попізже", “зараз нема” — або видавайте, або викреслюйте зайве.

Видають багато і трохи більше. Якість — ок (багато в чому краще, ніж те ж іспанське)

Про забезпечення окремо напишу і покажу.

Навчальний центр

Група, яку залишили в Україні, вже за декілька днів почала навчання на полігоні, ми, “іспанці”, сиділи в очікуванні доків і займались побутом (кололи дрова, топили буржуйку, прибирали навколо палаток) ходили на шикування, на хвилину мовчання щодня о 9.00, ходили в їдальню, качали відоси на ютубі, бо тільки там ловив інтернет +- норм, чухали собакєнів та котяр. Іноді копали бліндажі, збирали намети.

Я шарю в техніці, тому в штабі допомагав з ноутбуками, презентаціями, принтерами тощо.

Умови в НЦ ок. Жили в наметі на 40 людей. Їжа норм, за два тижні не траванувся ніхто з палатки. Готували борщі, овочеві супи, харчо, бульйони, каші з м’ясом, рагу, вівсянку. Навіть мама сказала, що я поправився. Іноді було значно смачніше, ніж в Іспанії.

Іспанія

Документи готові, виїзд о 12 ночі. Запакувались, поїхали на кордон з Польщею. Довго чекали – у кількох мужиків судові рішення по аліментах. Майор рішав телефоном, щоб їх випустили, бо вони вже погоджені з іспанцями. Пропустили. Літак Повітряних сил Іспанії. Нагодували. Живьом.

Про навчання в Іспанії розкажу окремим тредом (може двома). Півтора місяця базової підготовки. Потім мене і ще 39 людей відібрали як кращих на сержантські курси. Ще півтора місяця іспанського двіжу під Барселоною.

Повернувся в НЦ, там чекав, поки представник бригади приїде і забере мене. Діставайте своїх ротних в НЦ, щоб вони сказали, коли можна вас забирати й потім діставайте представників. Бо будете чекати як я, ще два тижні.

Ще навчання

Що далі? Ще навчання. Тепер тебе відправлять на спеціальне навчання – діловод, кулеметник, гранатометник тощо. Це ще десь 3-5 тижнів. Залежно від НЦ, тебе можуть відправити або залишити в цьому ж НЦ. Я поїхав одразу у свій бат, бо вже пройшов курси з FPV і так отримав свій ВОС (запис про військово-облікову спеціальність).

Не бійтесь

Від першого приходу в ТЦК до виїзду з НЦ мене не намагались обдурити, ЗП приходить чьотко, фінслужба сама діставала, щоб я дав їм карту, тих, у кого не було карти – возили в село, щоб зробити. Ротний — бойовий офіцер, без діставань на рівному місці,

Не бійтесь ТЦК, там працюють нормальні люди. Багато хто був на передовій, отримав поранення і тепер проходить службу там. Будете адекватними — вам допоможуть, проконсультують.

Не читайте маячню, що нічого не видають. Видають трохи більше, ніж багато. І нормальне видають. Не бійтесь, що чогось не вмієте. Всьому навчать. І не відправлять одразу на нуль. Туди ще не так просто потрапити.

Банка на потреби підрозділу — тут

тцк зсу армія мобілізація навчання ЗСУ

Знак гривні
Знак гривні