Понад 52 тисячі людей у розшуку від початку великої війни, — дослідження Texty.org.ua

Texty.org.ua за допомогою відкритих даних дослідили тенденції зникнення громадян безвісти і представили головні цифри у масштабному дослідженні "Зниклі безвісти за час повно­масштабного вторгнення".

Віжуал 2

"Відкриті дані про безвісти зниклих є важливими для суспільства, вони дозволяють створити алгоритми пошуку людей та сповіщення про розшукуваних, запобігти шахрайству, зафіксувати воєнні злочини окупантів.

У цьому проєкті ми спробували відстежити, скільки громадян зникло безвісти — на основі аналізу відкритих даних про зафіксовані факти зникнення. А саме: кількість, вік і стать зниклих та регіони, де зафіксовані такі факти", — пояснюють аналітики Texty.org.ua.

Окрім цього, в дослідженні були враховані коментарі щодо обставин зникнення громадян з боку представників Офісу Омбудсмана, Міністерства внутрішніх справ, Національної поліції, а також досвід іноземних правоохоронців.

Ключові цифри

Так, за даними Міністерства внутрішніх справ, від 24 лютого 2022 року вважаються зниклими безвісти 52 673 особи, 36 056 із них – за особливих обставин, тобто у зв’язку зі збройним конфліктом, воєнними діями, тимчасовою окупацією частини території України, надзвичайними ситуаціями природного чи техногенного характеру. За цей же час було зафіксовано 3 676 фактів зникнення дітей.

Сьогодні, в умовах повномасштабної війни, будь-яка інформація, що може допомогти родичам зниклих їх знайти, є критично важливою.

Більше даних про вік, гендер, регіони, де зафіксовані факти зникнення, та процедури обліку й розшуку зниклих безвісти можна прочитати в матеріалі: https://datalogy.texty.org.ua/lost/.

зниклі безвісти журналістика даних дослідження dataviz

Знак гривні
Знак гривні