Чому медійники закликають відхилити законопроєкт про нерозголошення пов’язаних із війною судових рішень

Українські журналісти, медіа та медійні організації, які є учасниками Медіаруху, виступили із заявою, в якій закликали Верховну Раду не голосувати за законопроєкт 7033-д «Про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання розголошенню окремих відомостей у текстах судових рішень».

rada.gov.ua
rada.gov.ua

Про це йдеться у спільній заяві Інституту масової інформації, "Медіаруху", "Детектор медіа" та видання судової журналістики "Ґрати".

"Ми, українські журналісти та медійні організації, закликаємо депутатів не приймати законопроєкт 7033-д: вважаємо, що він суттєво перешкоджатиме висвітленню справ, повʼязаних із війною, та в результаті позбавить громадськість контролю над правосуддям у важливих судових процесах", — йдеться в заяві.

Зазначається, що вже цього четверга, 23 травня, Верховна Рада може розглянути законопроєкт 7033-д "Про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання розголошенню окремих відомостей у текстах судових рішень".

Автори звернення звертають увагу, що раніше цей законопроєкт розкритикували правозахисники, оскільки він значно обмежує доступ до відкритої інформації у реєстрі судових рішень та надає суддям необмежені повноваження для цього. На думку експертів, у разі ухвалення цієї законодавчої ініціативи громадськість буде позбавлена інформації про рішення у справах, пов’язаних із війною, військом та мобілізацією — таких, що становлять значний суспільний інтерес. 

«З початку російського широкомасштабного вторгнення ми активно моніторимо і висвітлюємо судові процеси щодо злочинів, повʼязаних із війною, нацбезпекою, щодо колаборантів, ухилення від мобілізації тощо, спираючись, серед іншого, і на дані з Єдиного реєстру судових рішень.

Автори законопроєкту 7033-д хочуть відтермінувати публікацію цих рішень — за їхнім задумом, документи зʼявляться у реєстрі лише через рік після закінчення воєнного стану.

Законопроєкт також наділяє суддів правом «з міркувань безпеки» не публікувати інформацію, що була оголошена у відкритому засіданні та яка, на думку суддів, «може сприяти ідентифікації» місць та закладів критичної інфраструктури. Проте ці відомості легко можна знайти в інтернеті. А при прийнятті цього рішення судді керуватимуться лише своїми переконаннями. Крім того, з судового реєстру зникнуть усі рішення у зазначених справах, що були прийняті з початку введення воєнного стану», — заявили учасники Медіаруху.

Також наголошується, що судді й зараз, замість того щоб закривати від громадськості лише чутливу інформацію, воліють закривати весь судовий процес, посилаючись на розмите формулювання "з міркувань безпеки", і рішення у справі внаслідок цього журналістам неможливо знайти в реєстрі. Новий законопроєкт масштабує та узаконить цю практику. 

"Ми вбачаємо в законопроєкті 7033-д спробу цензури, яка значно звузить можливості громадського контролю над важливими судовими процесами та ймовірно сприятиме суддівському свавіллю. Закликаємо депутатів відхилити цей законопроєкт", — підсумували в заяві. 

судова система медіа колаборанти верховна рада законопроєкт

Знак гривні
Знак гривні