Як орли змінюють свої міграційні шляхи через війну в Україні, — дослідження

Дослідники виявили, що орли, міграційні шляхи яких пролягають через Україну, змінили свої маршрути, щоб уникнути бойових дій. Птахи відхиляються на відстань до 250 кілометрів, що може негативно вплинути на їхнє розмноження.

Підорлик великий. Фото: raptor.in.ua
Підорлик великий. Фото: raptor.in.ua

Про це йдеться у дослідженні британських вчених, опублікованому в науковому журналі Current Biology, повідомляє The Guardian.

Науковці за допомогою даних GPS проаналізували шляхи 19 підорликів великих, які летіли через Україну на південь Білорусі в березні та квітні 2022 року. Отримані маршрути порівняли із зафіксованими раніше – у 2018-2021 роках.

Результати показують, що після повномасштабного вторгнення РФ в Україну орли подолали в середньому додаткові 85 км. Один орел відхилився від маршруту аж на 250 кілометрів.

І якщо до великої російсько-української війни 90% орлів робили зупинки в Україні, то після вторгнення – лише 32%, а деякі місця взагалі оминали.

За словами команди, це призвело до того, що орлам знадобилося більше часу й енергії, щоб дістатися до місць гніздування. Час подорожі в середньому зріс на 55 годин.

"Це схоже на те, якби ви бігли марафон, але не мали перерв на воду. А в кінці хтось просить вас пробігти ще 10-15 кілометрів", – сказав співавтор дослідження Чарлі Рассел з Університету Східної Англії.

Дослідники попереджають, що така ситуація може затримати розмноження, оскільки орлам може знадобитися більше часу на відновлення, а також вплинути на шанси виживання будь-якого потомства, оскільки є ризик того, що здобич буде менш доступною, коли вилупляться пташенята.

Доктор Джош Мілберн, філософ з Університету Лафборо, який досліджує етичні питання, пов'язані з тваринами та війною, сказав, що дослідження розширює вже відомі дані про негативний вплив бойових дій на диких тварин, які живуть в Україні як в домашніх умовах, так і в неволі.

дослідження війна тварини вплив війни

Знак гривні
Знак гривні