Як російський виробник БПЛА "Альбатрос" обходить санкції, застосовує камери SONY та співпрацює з NVIDIA, — InformNapalm

Російський завод-виробник БПЛА "Альбатрос" застосовує у війні проти України "Альбатрос-М5" та обходить санкції, накладені на РФ після 2022 року.

Про це повідомляє InformNapalm, дослідивши дані російського заводу-виробника БПЛА, передані хактивістами групи Кібер Спротив.

Як йдеться у дослідженні, “Альбатрос” було засновано у 2017 році, а його флагманом був і лишається БПЛА типу крило “Альбатрос-М5”. Якщо подивитися на динаміку розвитку “Альбатросу” до початку повномасштабного вторгнення РФ, то у 2018 році було вироблено 4 одиниці БПЛА “Альбатрос-М5”, а у 2021 році вже 30 одиниць.

"Динаміка розвитку очевидна. Розвиваючи “Альбатрос-М5” як цивільний дрон, за цей час компанія наростила клієнтську базу як мінімум з 60 російських компаній та започаткувала з Касперським проєкт антидрона. В їхніх звітах зазначається, що станом на кінець 2021 року були зарубіжні продажі системи антидрон у Німеччину, Грецію та Швейцарію.

Відсутність рішучих антиросійських санкцій призвела до того, що російська компанія нормально розвивалася. І в зливі “Альбатроса” можна побачити спроби росіян продати свій продукт в Єгипет, Індію, Ірак та Іракський Курдистан, ОАЕ, Сирію, Танзанію та Мʼянму", — зазначають дослідники.

Наприкінці 2022 року “Альбатрос” готується стати резидентом ОЕЗ “Алабуга”. З ООО “Алабуга Девелопмент” компанія підписує договір на поставку 100 безпілотників “Альбатрос-М5” протягом 2023 року на загальну суму 1 млрд 400 млн рублів. Згідно зі специфікацією, 50 безпілотників мають бути “денними”, а 50 “нічними” – тобто мати можливість працювати вночі.

Також з внутрішньої документації “Альбатросу” чітко видно, що їхній директор Флоров і головний інженер Спірідонов у листопаді 2022 року відвідували Іран. Очевидно, це було повʼязано із локалізацією виробництва “шахедів” в Росії.

Хоч публічно “Альбатрос” і не афішує свою активну залученість у війну, втім, вони методично оновлюють свою “військову” презентацію “Альбатрос-М5”. Повна презентація доступна за посиланням: Альбатрос_М5_Военная_23 [PPTX].

Очевидно, що протягом 2022-2023 років “Альбатрос-М5” проходив випробування в зоні бойових дій. Географія застосування доволі обширна і пролягала вздовж всього фронту.

signal-2024-05-14-120440_003

Переважно дрони використовувалися в цілях та інтересах прикордонної служби ФСБ, сил спеціальних операцій РФ та Росгвардією (батальйон Судоплатова).

Російське пропагандистське медіа Mash візуалізувало роботу “Альбатрос-М5” в листопаді 2023 року, де вказується маршрут польоту БПЛА і порівнюється стійкість до засобів РЕБ прямих конкурентів “Альбатросу” – “ZALA” і “Supercam”.

signal-2024-05-14-120440_004

"Статистика польотів не лишає сумнівів – не тільки Спірідонов, але й інші фахівці “Альбатросу” безпосередньо беруть участь в бойових діях. Водночас серед польотів в межах дослідної експлуатації перевага більше віддавалася саме коригуванню артилерії, ніж розвідці", – йдеться у дослідженні.

signal-2024-05-14-121525_002

Дослідники зазначають, що здійснювати аерофотозйомку і коригувати артилерію “Альбатросу” допомагають камери виробництва Sony. Зазвичай це моделі Sony A6000 та Sony RX1R2 для фотографування, а для відеозапису – камери Sony FCB-EH6500 та Sony FCB-EV7500. При чому “Альбатрос” на базі цих пристроїв самостійно виробляє гіростабілізовані підвіси на БПЛА, в тому числі для відеозапису в нічний час із тепловізором. Ці підвіси можна придбати у них на сайті.

Крім того, "Альбатрос" використовує мікрокомпʼютери серії Nvidia Jetson для розпізнавання образів на основі нейромережі.

З пошти Флорова можна побачити, що комунікація і співпраця з Nvidia триває як мінімум з 2016 року. Не припинилася вона ні після вторгнення, ні після санкцій проти РФ, ні після прямих санкцій США проти ТОВ “Альбатрос”. Контактом Флорова є Антон Джораєв, старший менеджер з розвитку корпоративного бізнесу корпорації Nvidia.

А лист Флорову, датований 24 листопада 2023 року від бухгалтера “Алабуги” показує, що росіяни досі користуються двигунами внутрішнього згорання японського виробника Saito. Раніше ці двигуни знаходили в російських БПЛА “Орлан-10”. Як ці двигуни потрапили на склад в “Алабугу” і для яких цілей двигуни Saito FG-40 були передані Флорову, який підписаний як “головний конструктор Алабуги”, наразі невідомо.

Також Флорову постійно пишуть різні компанії-постачальники із пропозицією співробітництва. Більшість з них вже навіть кажуть відкрито, що завозять санкційну продукцію. Наприклад, російська ООО “Атлант” представляє інтереси компанії Asia Semiconductor. В їх листах вказується, що Asia Semiconductor об’єднує Шанхайську компанію розвитку технологій (Shanghai Chenheyi Technology Development Co. Ltd) і Пекінський науково-технологічний центр досліджень (Beijing Online Technology Group Co. Ltd).

У доданому списку продукції, доступному на складі Asia Semiconductor, можна побачити компоненти виробництва світових гігантів Intel, Fujitsu та Siemens. Документ можна переглянути тут: Копия Склад в Китае 13112023 [XLSX].

санкції проти рф виробництво БПЛА впк рф розслідування

Знак гривні
Знак гривні