Броньовані дрони. Чи можуть квадрокоптери врятуватись від зенітного вогню на війні?

Експерт з оборонних технологій, британський журналіст і письменник Девід Гемблінг аналізує роль броньованих дронів на війні. Нижче Texty.org.ua наводять переклад його статті.

Техаська компанія Newcastle Manufacturing підняла планку міцності квадрокоптерів, випустивши броньований дрон, що здатен витримувати вогонь з дробовика. Побутові дрони стали необхідним обладнанням для обох сторін в Україні, але, як першими визнали виробники, вони призначені для легеньких польотів у парку, а не для жорстких умов військового використання, коли обладнання регулярно падає або піддається ударам і вібрації.

Виробники вже певний час випускають міцні моделі, спеціально орієнтовані на потреби військового ринку, як, наприклад, урядова ініціатива Blue sUAS для безпілотників американського виробництва, але їхнє бронювання є справжнім кроком вперед.

Створено для бою

Дрон під назвою "Удова" описується як універсальний квадрокоптер, спроєктований так, щоб витримувати "дуже складні умови на полі бою". Його швидкість 110 кілометрів на годину також ставить його на голову вище стандартних споживчих моделей, а корисне навантаження понад 3 кілограми надає безліч можливостей – в Україні дрони подібного розміру скидають протитанкові гранати РКГ-3.

“Удова” має ступінь захисту оболонки IP 64, що означає, що вона захищена від пилу і може витримувати потрапляння води з усіх боків. Дрон має змінні кріплення для приладдя і важелі, які можна знову випрямити, якщо вони зігнуті. І в той час, як інші дрони ламаються, коли на них наступають, “Удова” може залишитися придатною до польоту навіть після того, як її переїхав квадроцикл.

Але найяскравішою новою особливістю “Удови” є її броньоване покриття. Виробники не відповіли на запити щодо подробиць про використані матеріали або про те, які частини дрона захищені, хоча зображення великим планом дають уявлення про те, як виглядає броня. А відео на Ютубі з випробуванням дрона дробовиком, як стверджується, показує, що дрон витримує постріл з рушниці 12-го калібру з відстані 23 метри. Кажуть, що "Удова" витримує удари менших калібрів на ще менших дистанціях.

Еволюція броньованої авіації

Багато людей вважають дробовики ідеальним рішенням для боротьби з безпілотниками. На відеозаписах видно, як українські війська стріляють по безпілотниках, що наближаються, з дробовиків, а один російський блогер виступив за масштабне постачання дробовиків на фронт для протидії українським безпілотникам. І безпілотник, захищений від дробовика, є очевидною відповіддю – якщо це можливо.

Читайте також: Дробовики проти дронів. Провести випробування й у разі позитивного результату поширити на всі бойові частини Сил оборони

Насправді це виглядає як ще один приклад подібної еволюції дронів і пілотованих літаків. І ті, і інші починали як неозброєні платформи для розвідки, а невдовзі були озброєні імпровізованими засобами; обоє напочатку скидали ручні гранати. В обох випадках з'явилися спеціалізовані штурмовики, а також перші незграбні бої в повітрі. Як і літаки до них, дрони також еволюціонували у версії пікірувальних бомбардувальників і важких бомбардувальників. А тепер, схоже, вони мають броньовану версію, що перегукується з розвитком наземних штурмовиків.

Коли стало очевидно, що низьколетючі штурмовики будуть обстрілюватися наземними військами, інженери додали їм захисту, починаючи зі штурмовика Юнкерс JI (також відомого як J4) у 1917 році, призначеного для обстрілу окопів за допомогою кулеметів, що стріляють вниз. Відомий як "металевий монстр", JI мав корпус з алюмінієвого сплаву зі сталевими броньовими панелями для захисту пілота, двигуна і паливних баків. З понад 100 побудованих літаків лише один JI був збитий.

Броньовані літаки набули популярності, і до початку Другої світової війни російський Іл-2 "Штурмовик" став новим стандартом; німці прозвали його "бетонним літаком", настільки невразливим він був для кулеметного вогню. Багато хто вважав "Штурмовик" найдієвішим штурмовиком війни, і він завдав великої шкоди німецьким панцерникам.

Впровадження реактивних двигунів означало, що літаки могли літати занадто швидко і занадто високо, щоб їх могли вразити зенітні гармати, але лінійка добре захищених штурмовиків, які трималися близько до землі та не піддавалися наземному вогню, продовжувалася знаменитими американськими A-10 Warthog і його російським аналогом Су-25, які брали участь у нинішньому конфлікті.

Дрони проти зенітної артилерії

У Ньюкаслі "Удова" пройшла випробування на стійкість до дробового вогню, але важливе питання полягає в тому, наскільки добре вона може протистояти шрапнелі від зенітної артилерії. Мобільні зенітні артилерійські установки (ЗУ), такі як Flakpanzer Gepard з двома 35-мм автоматичними гарматами, що постачаються Україні Німеччиною, були визнані найкращим захистом від малих безпілотників. Вони стріляють невеликими уламково-фугасними снарядами, які розриваються поблизу цілі та утворюють бризки металевих уламків. На відео видно, як 35-мм автоматична гармата знищує сім з восьми безпілотників з рою одним пострілом о 7:06-7:40 – хоча цьому сприяє те, що безпілотники ширяють разом скупченою групою.

Один з поширених 35-мм боєприпасів утворює 325 уламків вагою 0,15 грама кожен, інший – 152 уламки вагою 3,3 грама, що робить їх схожими на постріли з дробовика калібрами 12 і 3 відповідно. Уламки миттєво знищують невеликі дрони, виготовлені з крихкого пластику та композитних матеріалів, але можуть мати незначний вплив на дрон, який може витримати постріл з дробовика..

Лише випробування бойовими боєприпасами покажуть, чи можна дієво захистити безпілотники від зенітних снарядів, що розриваються в повітрі. Захист не буде 100-відсотковим, але може бути достатньо хорошим для того, щоб значна частина дронів змогла пройти крізь шквал вогню і виконати свою місію.

Якщо їм це вдасться, на еволюційному дереві безпілотників може з'явитися нова гілка броньованих штурмовиків. Хоча броньований дрон і схожий на свого незахищеного побратима, він може виявитися набагато складнішим супротивником для ППО, і може скласти першу хвилю будь-якої атаки, спеціально призначеної для знищення захисників.

війна технології бронезахист дрони

Знак гривні
Знак гривні