Загибель Раїсі матиме серйозні наслідки для зміни верховного лідера Ірану, — ISW

Смерть президента Ірану Ібрагіма Раїсі матиме важкі наслідки для передачі влади верховного лідера.

Фото: президент Ірану Ібрагім Раїсі (Getty Images)
Фото: президент Ірану Ібрагім Раїсі (Getty Images)

Про це пише Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики інституту пояснюють, що Раїсі вважався одним з головних претендентів — разом з сином Алі Хаменеї, Моджтабою Хаменеї, — на те, щоб стати наступником Хаменеї на посаді верховного лідера.

"Хаменеї призначив Раїсі на посаду голови судової системи у 2019 році і підтримав його кандидатуру на президентських виборах у серпні 2021 року.

Наступні кілька днів можуть змінити безпосередню і довгострокову динаміку режиму, включно з наступництвом верховного лідера. Однак смерть Раїсі, зрештою, не змінить нинішньої траєкторії режиму в бік більш жорсткої та консервативної внутрішньої політики та більш агресивної регіональної політики", — йдеться в огляді.

Експерти ISW зауважують, що Раїсі сконцентрував значну владу всередині режиму. Раїсі був заступником голови Асамблеї експертів — органу режиму, який за Конституцією відповідає за моніторинг діяльності верховного лідера та обрання його наступника.

Раїсі також обіймав інші численні посади. Зокрема, він був членом Ради з визначення доцільності та головою Вищої ради національної безпеки, Вищої ради культурної революції та Вищої ради з кіберпростору.

Згідно з конституцією Ірану, після загибелі Раїсі обов’язки президента тимчасово виконуватиме перший віцепрезидент Мохаммад Мохбер. Він, а також спікер парламенту Мохаммад Багер Галібаф і голова судової влади Голам Хоссейн Мохсені Еджей матимуть 50 днів для організації президентських виборів.

Як повідомлялося, президент Ірану і міністр закордонних справ країни загинули в результаті аварії вертольота 19 травня поблизу Узі, в іранській провінції Східний Азербайджан. 20 травня стало відомо, що рятувальники знайшли гелікоптер, на борту якого перебували президент Ірану Ібрагім Раїсі, міністр закордонних справ країни та інші офіційні особи.

катастрофа близький схід іран

Знак гривні
Знак гривні