Чи ефективні російські "танки-черепахи" на війні проти України, — The Economist

Російські війська почали використовувати металеві листи, щоб повністю закрити деякі зі своїх танків. Британський журнал The Economist аналізує, чи справді така броня є ефективною на полі бою. Texty.org.ua переказують основне зі статті.

Фото: Сергій Стерненко
Фото: Сергій Стерненко

Видання зазначає, що хай яким би грубим здавався модернізований листовий метал, він довів свою ефективність у минулому. Рознесена броня — додавання листа на невеликій відстані від основного шару захисту — з'явилася ще під час Першої світової війни, коли її використовували на кораблях.

Коли снаряд влучає в перший шар металу, він затуплюється і збивається з курсу, що робить його менш ефективним, коли він досягає основної броні. Рознесена броня використовувалася на танках під час Другої світової війни, щоб захистити їх від кумулятивних боєприпасів, які використовувалися в нових видах зброї, таких як "базука" і реактивні гранатомети. При вибуху ці боєприпаси утворюють струмінь розпеченого металу, який пробиває броню. Але струмінь зберігає свою форму лише на короткій відстані. Листовий метал змушує його детонувати далі від цілі, що знижує його ефективність.

"Збройні сили Росії, схоже, сподіваються, що листовий метал забезпечить аналогічний захист від українських безпілотників.

За словами одного з посадовців НАТО, невеликі FPV-дрони відповідальні за близько дві третини російських танків, знищених за останні місяці.

Такі дрони несуть невеликі кумулятивні заряди, але недостатньо потужні, щоб пробити товсту лобову броню танка — натомість вони націлені на вразливі тонкі частини, такі як дах і борти. Схожа на навіс надбудова на "танках-черепахах", яка зазвичай виготовляється з гофрованого металу, призначена для запобігання таким атакам. Вона також забезпечує маскування, коли танк стоїть на місці. І захищає російських солдатів, які часто їдуть у бій на зовнішній стороні танків. Деякі танки типу "черепаха" оснащені РЕБ, щоб ще більше унеможливити атаки безпілотників", — йдеться у статті.

Утім, наголошує The Economist, використання листової броні має великі недоліки. Панцир важкий, а отже сповільнює рух танка. Вона також заважає машині обертати башту, обмежуючи її здатність вести вогонь, і сильно обмежує видимість. "Не схоже, що так броня робить машини невразливими, або навіть близькими до цього — під час одного з нещодавніх штурмів лише один з чотирьох танків "Черепаха" повернувся на базу", — пише видання.

The Economist підсумовує, що російські навіси для "танків-черепах" можуть виявитися чимось на кшталт обладунків пізнього середньовіччя — хоча вони були ефективні проти нововинайденої вогнепальної зброї, їхня вага робила їх настільки непрактичними на мінливому полі бою, що незабаром вони стали застарілими.

Натомість на Заході у нових моделях танків почали продумувати інноваційні системи захисту від дронів, йдеться у статті.

"І США, і Британія розробляють нові моделі — M10 Booker і Challenger 3 відповідно — і захочуть захистити їх від безпілотників. Але вони, швидше за все, використовуватимуть не грубу броню, а передові "системи активного захисту", які використовують радар для автоматичного виявлення вхідних снарядів, а потім збивають їх за кілька метрів від машини за допомогою швидкісного перехоплювача", — пише видання.

стратегічна адаптація танки захист бронетехніки

Знак гривні
Знак гривні