Чим небезпечні популярні серед молоді ароматизовані вейпи. Нове дослідження виявило приховані ризики

Нове дослідження виявило те, чому до цього часу приділялося мало уваги: потенційно шкідливі речовини, що утворюються при нагріванні рідини в пристроях для вейпінгу.

Фото ілюстративне, з відкритих джерел
Фото ілюстративне, з відкритих джерел

Про це пише Science Alert.

Автори дослідження на чолі з професором хімії з дублінського університету RCSI Доналом О'Ші використали модель нейронної мережі ШІ, щоб змоделювати вплив нагрівання ароматизаторів рідини, які містяться в нікотинових вейпах.

Потім, дослідивши всі 180 відомих ароматизаторів для рідин для паріння, модель спрогнозувала нові сполуки, що утворюються при нагріванні цих речовин у пристрої безпосередньо перед вдиханням.

Це виявило утворення багатьох небезпечних хімічних речовин, включаючи 127, класифікованих як "гостротоксичні", 153 – як "небезпечні для здоров'я" та 225 – як "подразнюючі речовини" (деякі з них були класифіковані в більш ніж одній з цих категорій).

Серед них леткі карбоніли (ЛК) – хімічні речовини, відомі своїм негативним впливом на здоров'я, – за прогнозами, утворюються в продуктах зі смаком фруктів, цукерок і десертів, які є найбільш популярними серед молодих вейперів.

"Наші висновки вказують на суттєво інший профіль хімічної небезпеки порівняно з традиційним тютюнопалінням. Можливо, ми навіть стоїмо на порозі нової хвилі хронічних захворювань, які з'являться через 15-20 років внаслідок тривалого впливу.

Величезний вибір смаків, доступних у продуктах для вейпінгу, що складаються з понад 180 різних хімічних речовин, змішаних у різних кількостях, робить їх хімічний склад таким складним у порівнянні з традиційним сигаретним димом.

Цей коктейль хімічних речовин, запозичений з харчової промисловості, де вони мають хороші показники безпеки для конкретного використання в ароматизованих напоях, випічці та солодощах, ніколи не призначався для нагрівання до високих температур для вдихання.

Пристрої для вейпінгу дуже різняться за принципом роботи та температурним контролем, тому хімічні реакції, що відбуваються в них, можуть відрізнятися. Це збільшує непередбачуваність потенційних ризиків для здоров'я. Користувачі можуть несвідомо підвищувати ризик впливу шкідливих хімічних речовин", – розповіли дослідники.

шкода вейпи дослідження здоров’я

Знак гривні
Знак гривні