Польська депутатка поширює інфу з проросійського тг-каналу. Навряд чи свідомо, але так працює російська пропаганда

Цього тижня одна з рекомендацій Reels у Фейсбуці була про нібито участь фірм з німецьким капіталом у російській відбудові окупованого Маріуполя. Коротке відео польською мовою запостив аккаунт депутатки Сейму Польщі Йоанни Ліхоцької, яка є досить відомою представницею політичної сили “Право і Справедливість” та кандидаткою до Європейського парламенту.

Критика “пронімецькості” чинного уряду та звертання уваги на всі вади “пронімецькості” є звичним явищем польської внутрішньої політики. Тому не дивно, що права депутатка критикує німців за ніби-то роботу на наших окупованих територіях.

Але згадка Маріуполя в контексті німецького капіталу зацікавила нас, українців. І, як виявилося, не випадково. Бо у своєму відео депутатка Сейму посилається на польський телеграм-канал про Україну, який переповнений російськими джерелами.

Розберемо, як у цьому випадку поширюється російська деза.

  1. Алгоритм рекомендацій Фейсбук радить коротке відео чинної депутатки польського парламенту з підписом “Odbudowa Mariupola dzięki firmom z kapitalem niemieckim" (Відбудова Маріуполя завдяки фірмам з німецьким капіталом)
  2. На відео є лінк на джерело — сайт NewsFactory.pl, який не працює (хоча домен такий зареєстрований).
  3. На відео є вотер-марка, яка вказує на телеграм-канал з ідентичною назвою. Такий і справді є, з 9100 підписниками. Сам пошук в телеграмі вже наштовхує на думку, що він має російський слід, оскільки такий саме без додатку _pl має російську назву “Фабрика новостей”.
  1. Як вказано в описі каналу NewsFactoryPL, він про “Україну і не тільки. Найсвіжіші новини в польському телеграмі”.
  2. Дивимось його стрічку. Більшість публікацій і справді про Україну, зокрема є новини з фронту, є про геополітичну ситуацію і доволі багато про окуповані території.
  3. І саме тут найцікавіше: новини про окуповані РФ території цей польський канал бере із медіа та офіційних повідомлень так званих “народних республік”, котрі увійшли до складу Росії. Тобто вони беруть створену російською владою пропаганду і ретранслюють її в Польщу. Там є навіть посилання на повідомлення офіційних органів влади у самій Росії, наприклад російського слідчого комітету.

Візьмемо пост під тегом “Україна сьогодні”: тут подається зведення зі “спеціальної операції”, де цитуються дані РФ про втрати України, посилаються на “Донецьку Народну Республіку” тощо. Повідомлень від української влади у цій публікації, як і в інших, немає.

Висновок: маємо канал з російськими джерелами та наративами, який ведеться польською мовою, орієнтований на новини про Україну і розрахований на польську аудиторію. Не надто популярний, всього 9000 підписників. Але, як бачимо, його читають впливові люди.

Одну з публікацій цього каналу поширює чинна депутатка польського Сейму. Очевидно це робиться для підсилення тези, яку просуває її політична сила у політичній боротьбі всередині Польщі та на теренах Євросоюзу.

Завдяки такому поширенню публікацію, яка з'явилася на дрібному російському пропагандистському тг-каналі, дивляться вже принаймні 400 000 користувачів фейсбуку, як видно на скріні рілза. Вуаля, російська пропаганда про Україну дісталася Європи, граючи виключно на внутрішній кухні Польщі.

Варто зауважити, що серед відео пані Йоанни Ліхоцької у Фейсбук ми не знайшли інших подібних, які просувають російські наративи. Саме тому припускаємо, що таке поширення російських джерел було несвідоме.

Але саме так діє російська пропагандистська машина у суспільствах, де пряма пропаганда і відверті фейки не працюють.

Читайте також: Як через Telegram Росія керувала більшістю в українському парламенті

Читайте також: Як російський Telegram поширював дезу про вибори та суверенітет Тайваню, — дослідження

інформаційна безпека польща телеграм російська пропаганда

Знак гривні
Знак гривні