В Україні створюють жіночий підрозділ БПЛА: як долучитися

В Україні виникла ініціатива із формування жіночого підрозділу БПЛА, повідомляє командир роти ударних дронів «Орден Сантьяго» Ігор Луценко.

Йдеться про добровольчий підрозділ, який займатиметься безпілотними авіаційними системами, у тісній інтеграції із Силами оборони України.

"Це робота з (відносно) складними системами, що потребує технічної грамотності, уважності та акуратності, базових інженерних навичок і творчого тактичного мислення", — розповів Луценко.

ЯК: конкурсний відбір

Визначення, наскільки кандидатки здатні виконувати бойові завдання в рамках підрозділу. Навчання, навчання і ще раз навчання. Одночасно воно є і способом відбору теж. Перевірки СБУ. Потім — фінальне рішення про зарахування у підрозділ.

ХТО: жінки віком 18+
Знання та досвід у сфері пілотування, експлуатації, ремонту, обслуговування БПЛА або подібних систем будуть плюсом. Також не завадять військові навички, від сапера і до медика чи стрільця. Досвід програмування, роботи за технічними спеціальностями (електроніка, радіо тощо) будуть теж плюсом. Але головне — готовність вчитися і притиратися до колективу.

ПЕРШИЙ КРОК: Заповнити коротку анкету з резюме, лінк https://forms.gle/NYUSsaBPQtFczpbf9

Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ
Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

"А тепер додам свою персональну думку щодо цієї ідеї. Звісно, те, що українцям і українкам доводиться воювати — це погано. Але те, що з’являються ініціативи, щоб створити максимально комфортні умови військової служби для усіх категорій добровольців — це добре. На жаль, у ворога велика перевага у живій силі, тому не слід нехтувати будь-якими ідеями, котрі дозволяють скоротити цей розрив", — пише Луценко.

Він нагадує, що перший український жіночий підрозділ було створено в лавах Українських січових стрільців перед Першою світовою. А один із найвідоміших жіночих підрозділів у світі — це Жіночі королівські військово-повітряні сили Великої Британії.

Луценко також зазначив, що чоловіки, які бажають служити у війську і займатися БПЛА, можуть подавати дані у ту саму анкету. "Там пошукають для вас варіанти", — додав військовий.

конкурс дрони жінки в армії навчання ЗСУ

Знак гривні
Знак гривні