Ефективний "Вишкіл капітанів" розпочав підготовку командирів у оновленому форматі: що зміниться

Розпочав роботу оновлений "Вишкіл капітанів". Тепер він став курсом професійної військової освіти «Командний курс тактичного рівня L-1C “Вишкіл капітанів”» в структурі Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Його програму розширили, й вона отримала затвердження Міністерства оборони України.

Фото: «Повернись живим»
Фото: «Повернись живим»

«Вишкіл капітанів» вийшов на вищий рівень. В оновленому курсі додані дисципліни з всебічного забезпечення бою, удосконалено навчальні кейси для планування бою з урахування вивчення та впровадження досвіду.

Також більше часу буде приділено вивченню ПК “Кропива” та системи ситуаційної обізнаності “Дельта”. Після завершення навчання випускники отримають військову спеціальність “Бойове застосування механізованих з’єднань, військових частин і підрозділів”», — розповів Ігор Степанченко, академічний директор курсу «Вишкіл капітанів».

Тривалість курсу зросла на чотири тижні — до трьох місяців. Впродовж цього часу навчання пройдуть 76 офіцерів, переважно із Сил територіальної оборони ЗСУ. Командири рот, командири взводів, офіцери штабів батальйонів, командири батальйонів та заступники комбатів вивчатимуть процедури планування бою, ділитимуться бойовим досвідом і розвиватимуть лідерські навички.

«Зброя і техніка на полі бою є дуже важливими, але ще важливіше — це навчені і мотивовані люди, які зможуть її ефективно застосовувати. Підготовлені командири, які знатимуть, як планувати бій, як управляти підрозділом, і що важливо – які будуть лідерами, прикладом для своїх підлеглих, зможуть зробити наше військо сильнішим та ефективнішим», — наголошує Андрій Холодніцький, керівник курсу «Вишкіл капітанів».

ВІКНУ ім. Тараса Шевченка і «Повернись живим» уклали Меморандум і об’єднали зусилля в реалізації «Вишколу капітанів». Зокрема, Фонд залучатиме кошти благодійників, створюватиме умови для навчання і проживання слухачів.

Директор Фонду «Повернись живим» Тарас Чмут наголосив, що «Вишкіл капітанів» дає без перебільшення найкращий рівень тактичної підготовки в Україні. За його словами, "Вишкіл" має висококваліфікованих інструкторів і адаптовану до реальних бойових дій програму, яка опирається на потрібні у сучасній війні рішення.

"Якщо ротні, сержанти, офіцери бойового управління батальйонів гарно підготовлені — підрозділ виконує задачі, лінія фронту тримається. Тому треба вкладатися у навчання. Фонд готовий це робити», — сказав Чмут.

Читайте також: "Зараз ми неефективна країна". Реалістична оцінка війни від очільника "Повернись живим" Чмута

Фото: «Повернись живим»
Фото: «Повернись живим»

"Вишкіл капітанів" створили 2022 року у Силах територіальної оборони ЗСУ. В основі курсу — процедури планування бою (TLP – Troop Leading Procedures), військовий процес ухвалення рішень (MDMP – Military Decision Making Process).

Його розробили на основі стандартів планування виконання бойових завдань у країнах НАТО. Також враховується новітній досвід російсько-української війни. Наприклад, навчальні кейси для планування бою створені на прикладах оборони Києва, Чернігова і Запорізької наступальної операції. 

Усі інструктори курсу мають бойовий досвід та здобули підготовку у Великій Британії. У 2022-2023 роках "Вишкіл капітанів" пройшли понад 500 офіцерів.

курси підготовки військова освіта навчання ЗСУ вишкіл

Знак гривні
Знак гривні